Óriási többlet regisztrációs adóból

2006.04.07. 8:10

A külföldön vásárolt használt autók után 2004 február elseje óta kell regisztrációs adót fizetnie annak, aki a gépkocsit először forgalomba helyezi Magyarországon. Március végéig 18 milliárd 896 millió forint regisztrációs adó folyt be a VPOP számlájára. A múlt év azonos időszakában, az ebből származó adóbevétel nem érte el a 10 és fél milliárd forintot - írja a Népszabadság.

A külföldön vásárolt használt autók után 2004 február elseje óta kell regisztrációs adót fizetnie annak, aki a gépkocsit először forgalomba helyezi Magyarországon. Elvileg az autók addig nem kaphattak magyar rendszámot, törzskönyvet, forgalmi engedélyt, amíg ezt az adót be nem fizették.

A VPOP és a BM Központi Hivatalának március elején létrejött megállapodása értelmében, a vámőrség 2004 február elsejéig (a regisztrációs adó bevezetéséig) visszamenően megkezdte a befizetések ellenőrzését.

A legutóbbi időkig hatáskör és illetékesség hiányában senki nem ellenőrizte, hogy ténylegesen befizették-e a regisztrációs adót. Az autókat forgalomba helyező okmányirodákban elég volt bemutatni a vámőrségen kiállított igazolást, de annak hitelességét, s azt, hogy az adót valóban befizették-e, már senki nem vizsgálta.

Bűnszervezetek sora állt rá az adócsalásra, milliárdos bevételkiesést okozva a költségvetésnek. Márciusban azonban megállapodott a BM hivatala és a VPOP egy olyan ellenőrzési rendszer kialakításáról, amely alkalmas az adófizetés nélkül forgalomba helyezett járművek kiszűrésére. A vámőrség ki is vonatja a forgalomból azokat az autókat, amelyekről visszemenőleges ellenőrzés azt állapítja meg, hogy nem fizették be utánuk az adót. Az intézkedés elsősorban azokat érintheti kínosan, akik csalárd kereskedőktől vásároltak már forgalomba helyezett, de külföldről behozott használt autót. Ők ugyanis a vételárban már megfizették a regisztrációs adót, ahhoz azonban, hogy az autójukról ne szereljék le a rendszámot, újra fizetniük kell.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK