Április 18-án, kedden reggelig szolgáltat fűtést a külső hőmérsékletnek megfelelőn szabályozott módon a Főtáv Zrt. Ezután a szolgáltató a lakóközösséggel kötött megállapodás alapján jár el. Az áprilisi enyhe időjárásban egyébként már csak napi 100-150 forintba kerül a távfűtés.

A Budapesti Távhőszolgáltató fogyasztóinak többségével úgy állapodott meg, hogy április 15-e után a lakóközösség kérésének megfelelően fűti a házakat. Ez azt jelenti, hogy egy-egy közösség képviselője útján már szerződésbe foglalta a fűtés leállításának, illetve újraindításának feltételeit. Ugyan a hivatalos fűtési idény fogalma már nem létezik, a Fővárosi Önkormányzat rendelete szerint a "fűtési időszak" május 15-ig tart.

Sokan a külső hőmérséklethez kötik a fűtés leállítását, újraindítását, de vannak, akik a fűtést májusig rábízzák a hőközpontokban működő automatikus szabályozóra, ami mindig a pillanatnyi helyzetnek megfelelően "dolgozik", azaz a nappali felmelegedésnél kikapcsolja, hűvös estén, éjszaka bekapcsolja a fűtést. Az automatikus szabályzók minden társasházban műkődnek.

Amennyiben egy-egy lakóközösség, az ünnepek alatt még az automatikusan szabályozott fűtésre sem tart igényt, képviselője útján - akár a helyszínen átadott - írásban leállítathatja azt. A Főtáv Zrt. az ünnepek alatt is folyamatosan áll ügyfelei rendelkezésére, megrendeléseiket 4 órán belül végrehajtja. Ez a lehetőség természetesen abban az esetben is fennáll, ha a lakóközösség a fűtés újraindítását kéri.

A társasházakkal kötött üzemviteli megállapodások 60 százaléka úgy rendelkezik, hogy a Főtáv a külső, átlagos hőmérséklettől függően intézkedjen a fűtés elindításáról, illetve felfüggesztéséről - mondta el az [origo]-nak Lázár Róbert, a távhőszolgáltató sajtóreferense. Ez konkrétan azt jelenti, hogy 12 Celsius-fokos külső hőmérséklet esetén bekapcsolják, 16 foknál pedig leállítják a távfűtést. Akikkel a Főtávnak nincs ilyen szerződése, azok egyedi megállapodást köthetnek a szolgáltatóval, ennek hiányában húsvét után (18-án) megszűnik a távhőszolgáltatás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján egyébként a Főtáv még egy-két hétig javasolja ügyfeleinek a külső hőmérsékletnek megfelelően szabályozott távfűtést, mivel éjszakánként azért még jelentősebb lehűlések lehetnek. Viszont a jelenlegi időjárási körülmények között nappal már gyakorlatilag alig kell fűteni, ezért ebben az időszakban a távfűtés napi költsége mindössze körülbelül 100-150 forint - mondta Lázár Róbert.