Hat év jövőfelélő gazdaságpolitikája után fordulatra, egyszerre végrehajtandó stabilizációra és államháztartási reformra van szükség - állítja az Élet és Irodalom legújabb számában megjelent, Utolsó esély című cikk négy szerzője: Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, Csillag István volt gazdasági miniszter, Bauer Tamás és Mihályi Péter egyetemi tanár.

A négy közgazdász szerint Magyarország ma egy lehetőségei alatt teljesítő, túlsúlyos, pazarló és egyre kevésbé hatékony állammal küszködő, zömmel jövőfelélő szemléletű politikai osztállyal terhelt közösség.

A mai jólét jelentős része a jövőbeni nemzedékek terhét fokozó, rövid távon sem fenntartható adósságnövekedésből származik - írják a szerzők, ezért gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. A közgazdászok figyelmeztetnek: a stabilizációt addig kell végrehajtani, amíg a belföldi és külföldi hitelezők még hajlandók finanszírozni a magyar gazdaságot és államháztartást.

A szerzők egy július elsején érvénybe lépő törvénycsomag keretében látják megvalósíthatónak a kiigazítást.

A javaslat szerint az áfát egységesen 20 százalékra kell felemelni, amely egyszerűbbé teszi a rendszert, és kiiktathatja a kedvezményeket. A 20 százalékos kulcs a gyógyszerekre is kiterjedne azzal a megkötéssel, hogy a receptre felírt gyógyszerek emelt áfáját a tb megtéríti a betegeknek.

A módosított adórendszer kiiktatna minden fogyasztói ártámogatást, így megszüntetné a lakossági gázártámogatást is. A támogatott gázár előnyeit ma a gazdagok élvezik, a rászorulókat energiacsekk segítségével szükséges kompenzálni a szerzők szerint. A munkavállalók által fizetendő egészségbiztosítási járulék kulcsát 4 százalékról 8 százalékra szükséges emelni.

Javaslatuk alapján minden állampolgárnak havi 5 ezer forintos egészségbiztosítási alapdíjat kellene fizetnie, s ezt az év során kicserélendő tajkártyák csipje rögzítené, így csak azok részesülhetnének ellátásban, akik fizetnek.

A külön folyósított tizenharmadik havi nyugdíjat a nyugdíjasok által is fizetendő, minimálisan ötezer forintos egészségügyi járulék fedezeteként be kell építeni a nyugdíjakba. A szerzők szeptembertől a felsőoktatási tandíj bevezetését javasolják, amelynek mértéke megfelelne az önköltséges képzésben résztvevők tandíjával.

A 2007-től elindítandó államháztartási reformot a gyógyítás, az oktatás, a közigazgatás és az önkormányzati rendszer területére kívánják kiterjeszteni a szerzők, megjegyezve, hogy az adórendszert és a szociális támogatások rendszerét is át kell fognia. A gyógyítás reformja keretében meg kell kezdeni a versengő magán-egészségbiztosító pénztárak felállítást, az elsők már 2007. január elsejével megjelenhetnének. A szerzők szerint ha megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) és az újonnan bevezetett egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho), akkor rengeteg kényszervállalkozás magától megszűnik.

A személyi jövedelemadó (szja) rendszerben minden kedvezmény megszüntetését, egykulcsos szja-rendszert és ingatlanadót szorgalmaznak, kiegészítve azzal, hogy ha mind az szja-bevétel, mind az ingatlanadó 100 százaléka a települési önkormányzatok számlájára kerül, akkor azonnal megszüntethető a sokat kárhoztatott iparűzési adó.

Az önkormányzati reform keretében a szerzők szerint a jelenlegi 3200 önkormányzatot 260 járási szintű önkormányzatra szűkítenék.

A négy közgazdász szorgalmazza a privatizáció folytatását, kiterjesztve a közüzemi vállalatokra, a MÁV-ra, a Malévra, a BKV-ra, a Volánokra, a Magyar Postára és a Magyar Villamos Művekre is.