Százmillióból két kilométer bicikliút épül

2006.04.28. 7:58

Budapest is indul a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kiírt bicikliút-pályázaton, a városvezetés a remélt támogatásból egy kétkilométeres Duna menti szakaszt építene. A GKM a kerékpárutak építésének támogatására 900 millió forintot különített el.

A fővárosi közgyűlés csütörtökön, ellenszavazat nélkül határozott arról, hogy Budapest indul a gazdasági tárca által kiírt bicikliút-pályázaton. A május 22-ig beadandó pályázat keretében a főváros, az Euro Velo kerékpárút-hálózat kiépítésében venne részt - számol be a Napi Gazdaság.

Az önkormányzat 50 százalékos finanszírozásában tervezett két projekt - egy szakasz építése és egy másik tervezése, engedélyeztetése - összesen 108 millió forintba kerül.

Az 54 milliós önrészt az idei büdzsé út- és hídfenntartás címen futó, útfelújításra szolgáló pénzből biztosítanák, miután az útfelújításokra, az eredetileg tervezettnél lényegesen alacsonyabb áron sikerült szerződést kötni.

A GKM a kerékpárutak építésének támogatására 900 millió, az engedélyezési terv készítésére és az engedélyeztetés támogatására 100 millió forintot különített el. A pályázóknak az elkészült út tízéves karbantartását is vállalniuk kell.

Az 54 millió forintos fővárosi önrészből, 50 millió forint, a Duna menti bringaút Szilas-patak és Székes-dűlő közötti, 2 kilométeres szakasz megépítését szolgálná. Ez az, összesen 100 millió forintba kerülő bringaút lenne a Duna bal partján, Szob és Dunakeszi között már kiépült regionális útvonal budapesti bevezető szakasza.

Ez jelenti egyúttal a 2007-re elkészülő M0 híd bringaútjának pesti oldalával való kapcsolatát, amivel elérhető lenne a híd kerékpárútja. Az északon csatlakozó szakasz - Székes-dűlőtől Dunakeszi központjáig - már Dunakeszi feladata. A 8 millió forintos összeg az újpesti vasúti híd és a Rév utca közé eső szakasz tervezésére és engedélyeztetésére szolgál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK