Magyarország engedett az iraki adósságból

2006.05.05. 14:43

Magyarország elengedte a vele szemben fennálló iraki államadósság 80 százalékát, 184 millió dolláros tartozást - közölte Pichler Ferenc, a pénzügyminiszter kabinetfőnöke.

Magyarországnak - az államadósság 80 százalékának elengedésével - 46 millió dollárral tartozik az iraki állam. Az Irakot hitelező kormányokat tömörítő úgynevezett Párizsi Klub és az iraki kormány között 2004-ben megállapodás született arról, hogy a Klubhoz tartozó országok az iraki újjáépítés érdekében elengedik a velük szemben fennálló iraki adósság 80 százalékát.

A megállapodás része volt az is, hogy az iraki kormány hasonló feltételekkel köt megállapodást adósságáról a Párizsi Klubon kívüli hitelezőivel is. Ez alapján született meg a megállapodás a magyar és az iraki kormány között - mondta Pichler Ferenc.

Az iraki pénzügyminisztérium adatai szerint a megállapodás létrejötte előtt a Magyarországgal szemben nyilvántartott iraki államadósság összege 230 millió dollár volt, amely az egyezmény aláírásával 46 millió dollárra csökkent.

Irakkal szemben a Szaddám-érában összesen 130 milliárd dollár külföldi követelés halmozódott fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK