Ismét fellendülhet az új lakások piaca

2006.05.09. 15:56

Noha a KSH első negyedévi adatai szerint a kiadott építési engedélyek száma csökkent 2005 hasonló időszakához képest, koránt sem biztos, hogy az idén kevesebb lakást adnak át, mint tavaly. A lakáslízing termékek megjelenésével összességében javultak a finanszírozási lehetőségek - derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.

A január 1-jén életbe lépett áfacsökkentés nem eredményezte az árak automatikus, 4 százalékos csökkenését, ami inkább különféle engedményekben jelentkezik - áll a Lakáspiaci Monitor című tanulmányban, amely az elmúlt fél év fejleményeit összegzi. A túlkínálat, valamint a beruházói és még inkább a banki verseny éleződése azonban oda vezethet, hogy a piac idén sem fog lassulni.

Annál is inkább valószínű ez, mivel a tapasztalatok szerint a második negyedév mindig erősebb, mint az első. Ráadásul a március-áprilisi kereslet mérséklődéséhez alighanem hozzájárult a választási kampány, közelebbről az MSZP két ígérete a Fészekrakó program korhatárának 40 évre, illetve a használt lakás támogatott hitelmaximumának 10 millió forintra emeléséről. Budapesten akár újabb rekord dőlhet meg 2006-ban, az Otthon Centrum közel 13 ezer társasházi lakás átadására számít.

A banki verseny egyszerre több jelenségben érhető tetten: csökkennek a kamatrések és a hitelbírálati idő, egyszersmind nő a futamidő hossza, azonkívül a finanszírozási arányban is egyre kedvezőbb feltételeket nyújtanak a hitelintézetek. Ugyancsak figyelemre méltó a lakáslízing bővülése, amelynek piaci szegmensét erre az évre már 30 milliárd forintosra becsülik.

Kockázatokkal is számolni kell, elsősorban a költségvetési helyzetből, a várható megszorításokból adódóan. Az állami támogatások (kamattámogatás, szja-visszaigénylés) megszüntetése feltehetően nem okoz majd jelentős visszaesést, mivel a támogatott hitelek aránya csupán 20 százalék körüli. Egy esetleges erőteljesebb forintgyengülés viszont kedvezőtlen hatással lehet a devizaalapú lakáshitelekre, amelyek a márciusi árfolyamesés után még megtartották versenyelőnyüket. A kihelyezett hitelek körülbelül 80 százaléka svájci frank alapú.

Ma már ritka, hogy az első kapavágás előtt sikerül értékesíteni egy új építésű ház összes lakását, sőt előfordul, hogy 15-20 százalékuk az átadás után is megmarad. A hosszabb értékesítési idő mellett egyre meghatározóbb a piacismeret, a jó tervek, a minőség, a marketing és az ingatlan-forgalmazók szerepe - utóbbi vonatkozik a használt lakások piacára is.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK