Magyarországról nem kerülhetett madárinfluenzával fertőzött háziszárnyas Romániába, mivel Magyarországon háziszárnyasoknál több mint harminc évvel ezelőtt észleltek ilyen betegséget - mondta Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója az MTI-nek kedden.

Takács László közölte: Magyarországon nagyon szigorúan ellenőrzik a háziszárnyasok tenyésztőit, így kizárt, hogy innen fertőzött állat került volna Romániába.

Megjegyezte, hogy a román sajtóban "hírbe hozott" bábolnai vállalkozásnál nem is keltetnek pulykát, csak csirkét, vagyis kizárt, hogy onnan pulykacsibét szállítottak volna Romániába.

Takács László hozzátette, hogy Magyarországról valóban exportálnak pulykacsibét Romániába, de kizártnak tartotta, hogy fertőzött állatok kerültek volna eladásra. Ezt támasztja alá az is, hogy a magyar keltetőüzemek nem csak exportra szállítanak, hanem belföldre is, és ez utóbbi szállítmányokban semmiféle betegség előfordulását nem jelezték a vevők.

A terméktanács igazgatója emlékeztetett arra: amennyiben a fiatal állatok nem megfelelő körülmények közé kerülnek, úgy azok megfertőződhettek, de semmiképpen nem Magyarországon.

Úgy vélte: tisztázni kellene, milyen tények alapján feltételezik Romániában, hogy Magyarországról származó állatokkal hurcolták volna be oda a madárinfluenza betegséget.

A Jurnalul National című bukaresti napilap keddi számában azt állította: a bábolnai Aviagen Kft.-től származnak azok a Magyarországról importált napos pulykacsibék, amelyek állítólag a romániai madárinfluenza-esetek kirobbanásának az okozói.

Calin Popescu Tariceanu román kormányfő kedden azt közölte: a román hírszerző hivatal (SRI) madárinfluenzával kapcsolatos jelentésében nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Magyarországról és Szlovákiából származó baromfiimport okozta volna a romániai madárinfluenza-járványt.

"Elolvastam a jelentést, és elmondhatom, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy ez a jelentésben említett import okozta volna a madárinfluenza-járványt" - mondta a kormányfő, aki közölte: az országos állat-egészségügyi hatóság és a földművelésügyi minisztérium vizsgálatot indított a járvány vírusa eredetének kiderítésére.

A kormányfői kijelentést követő órákban Gheorghe Flutur, a román agrártárca vezetője közölte: indítványozta az SRI-jelentés titkosításának feloldását, s a jelentés kedd délután két órától olvasható lesz az SRI honlapján.