Szlovákia génmódosított kukoricát termeszt

2006.05.23. 13:14

Kísérleti jelleggel génmódosított kukoricát fognak termeszteni Szlovákiában. A hatóságok a környezetvédők esetleges "támadásaitól" tartva sem a helyszínt, sem a kísérletek megkezdésének az időpontját nem tették közzé.

Szlovákia engedélyt adott arra, hogy a genetikailag módosított (GM) vetőmagok előállításában világelső amerikai Monsanto kísérleti jelleggel 20 hektáron megkezdje a MON 810 elnevezésű genetikailag módosított kukorica termesztését az eddig GMO-mentes Szlovákiában.

A szlovák mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint a kísérletek "szigorúan ellenőrzött körülmények" között zajlanak, de a környezetvédelmi aktivisták esetleges "támadásaitól" tartva nem közölték sem e helyszínt, sem a kísérletek megkezdésének az időpontját. A Monsanto tavaly már kért engedélyt GM-kukorica kísérleti jellegel való termesztésére, de akkor elutasították a kérelmét egyebek mellett a megfelelő törvényi szabályozás híján.

Az Európai Bizottság idén januárban további három, a Monsanto által előállított, genetikailag módosított kukoricaféleség importját és forgalmazását engedélyezte, termesztésükhöz azonban változatlanul nem járult hozzá. Az engedély a 25 tagországú unió területére vonatkozik és tíz évre szól.

A GA21 és a MON863 kukoricafajta élelmiszer adalékanyagként, a MON810-es kukorica pedig takarmányként hasznosítható. Mindhárom fajtán, illetve a belőlük gyártott termékeken fel kell tüntetni, hogy genetikailag módosított organizmust (GMO) tartalmazó terményről van szó.

Az Európai Unió 2004 májusában oldotta fel a GM-terményekre vonatkozó hatéves tilalmat, egyben megszabta azok szigorú engedélyezési és címkézési követelményeit. Ennek ellenére több uniós tagország közegészségügyi és környezetvédelmi megfontolásokból nem járul hozzá a gm-termények behozatalához. Akaratukat azonban EU-szinten nem tudták érvényesíteni, jóllehet a tagországok többsége nem támogatja a gm-termények élelmiszer, illetve takarmánycélú hasznosítását.

Magyarország is azon uniós tagállamok közé tartozik, amelyek ellenzik a génmódosított növényféleségek termesztésének és forgalmazásának engedélyezését, s változatlanul tilos a GMO-k köztermesztése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK