Az Eiffel Tér Irodaház többségi beruházója, a londoni és párizsi székhelyű Europa Capital bejelentette, hogy a fejlesztés keretében több mint egymillió eurót költ a Nyugati pályaudvar Podmaniczky utcai oldalán létesítendő közösségi és városi tér kialakítására.

A pályaudvar és a Magyar Posta szomszédos épülete között - tehát az ugyancsak a Teréz körútra néző gyorsétterem mögött - jelenleg egy meglehetősen elhanyagolt parkoló található, ennek a helyén alakítják ki a parkos részekkel tűzdelt teret.

Mellette húzzák fel a Finta Stúdió által tervezett új épületet, amelyben irodák, üzletek és vendéglátóhelyek lesznek, összesen 23 500 négyzetméteren. Elsősorban az épület hatékonysága és rugalmas alakíthatósága vezérelte a neves építészirodát.

A beruházás megkezdése júniusban, az 5000 négyzetméteres köztér, illetve a projekt teljes átadása 2007 végéig várható. A beruházók elmondása szerint a fejlesztés gyors lebonyolítását a tervek pozitív visszhangja is lehetővé teszi.

Az amfiteátrumszerű kialakítást kihasználva a leendő Eiffel téren, nyaranta szabadtéri színpadot állítanának fel, amelyen hangversenyeket és színielőadásokat lehetne tartani. Télen pedig korcsolyapályát terveznek kialakítani a placcon.

Az állami tulajdonban, de a MÁV kezelésében lévő térnek eddig nem volt neve, a fejlesztő javaslatára nevezik el a Nyugati pályaudvar híres tervezőjéről, Gustave Eiffelről. A kérdésben illetékes MÁV már hozzá is járult a névadáshoz.

"Az Eiffel Tér Irodaház fejlesztésével megoldódik a város központjában egy elhanyagolt tér helyzete, és újfent értékének megfelelő környezetbe ágyazódik a Nyugati pályaudvar" - értékelte a beruházást Baksa-Soós Attila, a fejlesztő Convergence Capital cégtársa.