A legolcsóbb lakások és házak

2006.06.01. 14:38

Ha az alacsony ár a legfontosabb szempont, természetesen jelentősen szűkül az ingatlanok merítési bázisa, de nem biztos, hogy fel kell adnunk a vágyainkat. Hol, milyen lakást vagy házat vehetünk a legolcsóbban? Az Otthon Centrum elemzése.

Egy hirdetési újságban vagy internetes apróhirdetésben közölt nagyon alacsony ár okkal kelthet gyanút a böngészőben. Fontos információkat csak részletesebb telefonos vagy személyes tájékozódás során kaphatunk, bár magabiztosabbak lehetünk, ha a kiszemelt ingatlant megbízható, ismert közvetítő cég hirdeti.

A budai sorházi lakásokat sokan nagyon dárágnak gondolhatják, holott az OC kínálatában 6,9 millió forintos áron szerepel egy ilyen budafoki ingatlan, saját parkolóval - igaz, csak nagyobb garzonlakás méretű. Csepelen 7,6 és 9,5 millió forint között válogathatunk 200-500 négyzetméteres kertes házak közül. Egy 48 négyzetméteres, 1 plusz 2 félszobás, 2005-ben felújítottat például 8,5 milliós áron megvehetünk. A pesti oldal magas presztízsű XVI. kerületében, Sashalmon ennél egymillióval drágábban 40 négyzetméteres, továbbépíthető házrészben gondolkodhatunk.

Érdekes, hogy hasonló áron és méretben bőséges a panelkínálat a fővárosban. Az előbb említett budafoki sorház áráért VIII. kerületi, erkélyes, 3. emeleti garzont vehetünk, de 7 és 7,5 millió között rákoskeresztúri, kispesti, illetve Havanna lakótelepi lakásokból válogathatunk. Ez utóbbi ráadásul másfél szobás, 8. emeleti és felújított. Ugyancsak 7,4 milliós áron Budán, a XI. kerületben (Kelenföldön) is vehetünk nagy teraszos, 12. emeleti garzont.

A legolcsóbb kategóriát a régi építésű téglaházak lakásai képviselik. Budát ebben az esetben elfelejthetjük, ugyanakkor Pesten 5-6 millió forint között szinte bárhol megfelelő lakásra bukkanhatunk. Például 4,8 milliós áron, a IX. kerület népszerű rehabilitációs területén, a Klinikák metrómegállónál egy 2. emeleti, felújítandó, cserépkályhás garzonra. Ha fontos a lakás jó állapota, akkor a VIII. kerületben, a Baross utcában vehetünk 1. emeleti, felújított garzont 5,4 millióért. Ahogy a lift nélküli négyemeletes paneleknél a 4. emeleti, régi társasházak esetében a földszinti belső udvari lakások a legolcsóbbak.

Nagy árugrást jelent, ha használt helyett új építésű ingatlant szeretnénk venni. Családi, iker- és sorház kategóriában 20 millió forintnál húzhatjuk meg az alsó határt. Mivel új építésről van szó, az összkomfort adott, illetve a méret is minimum 70-75 négyzetméter. A XVII. és XVIII. kerületben bő a kínálat 21-23 millió közötti áron, tipikusan 1 plusz 3 fél, vagy 2 plusz 2 félszobás elrendezéssel és akár 880 négyzetméteres saját kerttel. Gyakori ugyanakkor, hogy a festés, burkolás és a szaniterek nincsenek benne a kínálati árban.

Új társasházi lakásoknál a használtakhoz képest csak szűk kétszeres az árkülönbség. Figyelemre méltó, hogy a X. kerületi nagyobb beruházások mellett a budai XXII. kerületben is kaphatunk egy-másfél szobás, 26-32 négyzetméter méretű lakást 8 és 9 millió Ft között. Kőbányán földszinti 30 négyzetméteres garzont vehetünk majdnem ugyanakkora saját kertrésszel és nagy terasszal.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK