Az ÁSZ 2005-ben 71 ellenőrzési jelentést tett közzé. A tavalyi ellenőrzési tervben 98 téma szerepelt, amelyek közül 37 vizsgálat már 2004-ben folyamatban volt, 25 vizsgálatot pedig idén fejeznek be - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke.

A számvevőszék azt szeretné, ha az államháztartással, illetve a költségvetéssel kapcsolatos jogszabályokban a jelenleginél egyértelműbben határoznák meg az ÁSZ véleményezési lehetőségeit. Kovács Árpád arról is szólt, hogy a jövőben tevékenységükben határozottabb szerepet kap az európai uniós pénzek magyarországi felhasználásának ellenőrzése. Az ÁSZ várhatóan 2006 őszén teszi közzé átfogó jelentését az EU-s források eddigi felhasználásáról.

Jobban ellenőrzik az uniós pénzek magyarországi felhasználását

Az ÁSZ szervezetén belül külön részleget hoztak létre annak érdekében, hogy a 2007-től induló új uniós költségvetési periódusban Magyarországra érkező EU-s pénzek felhasználását ellenőrizzék. A tavalyi vizsgálatok tapasztalatai alapján az elnök kijelentette: az államháztartás folyamatainak alakulása bebizonyította, hogy a továbbiakban már nem tartható az egészségügy jelenlegi finanszírozása, az egészségügyi alap évek óta jelentős hiánnyal zár, kiadásai rendre meghaladják az eredetileg eltervezett és elfogadott mértéket.

Az önkormányzatok finanszírozásával kapcsolatban pedig utalt arra, hogy a jövőben a mostaninál jóval határozottabban el kellene különíteni azt, hogy az önkormányzatok mennyit költenek saját kiadásaikra, illetve mennyit állami feladatok végrehajtására. Az önkormányzatok esetében ehhez lényegi változtatásokra van szükség a helyhatóságok információs rendszerében, hogy át lehessen tekinteni a pénzmozgásokat, a központi, illetve helyi bevéstelek, források felhasználását.

A Költségvetési Tanáccsal kapcsolatban Kovács Árpád elmondta, a testület esetleges felállítása kapcsán számos kérdést tisztázni kell alkotmányossági szempontból. Legelőször is azt kell megvizsgálni az alkotmányosság alapján, hogy egy szakmai testület elvonhat-e politikai felelősséget a kormánytól, az Országgyűléstől, illetve elvonhat-e különböző ellenőrzési jogokat magától az Állami Számvevőszéktől.

A központi háttérintézmények szerepének újragondolásával kapcsolatban közölte: ha a központi intézmények finanszírozásában bármilyen új egyszerűbb rendszer alakulhat ki az az átláthatóságot növelheti. Az ÁSZ egyébként már korábbi, az államháztartással kapcsolatos jelentéseiben javasolta a költségvetési háttérintézmények áttekintését, egyszerűsítését.

Egy újabb, a pártfinanszírozással kapcsolatos kérdésre kifejtette: a pártfinanszírozás esetén számos egyszerű kérdést tisztázni kellene, amely növelné az átláthatóságot. Így például egyértelművé kellene tenni, hogy mi tartozik az országgyűlési, illetve az önkormányzati kampány körébe, számos esetben ugyanis egy-egy pártnál a két választás kampánya egybemosódik. Definiálni kellene azt, hogy mikor indul ténylegesen, pénzügyi szempontból egy választási kampány. Tisztázni kellene azt az esetet is, hogy ez az időpont egybeesik-e a köztársasági elnöknek a választások időpontját meghatározó bejelentésével, vagy az egy korábbi, esetleg későbbi időpontban indul a pénzügyi elszámolást tekintve. A jelenlegi rendszerben az sincs tisztázva, mi a helyzet akkor, ha egy magánember támogat egy magánembert a választási kampány idején. A jelenlegi rendszert tekintve számos kérdést egyértelművé kellene tenni" - hangoztatta Kovács Árpád.