A nemzetközi konferenciaszervezői szövetség, az ICCA (International Congress and Convention Association) 2005-ös statisztikái szerint Budapest egy helyet javítva 8. helyezést ért el a világranglistán a konferenciavárosok versenyében - tették közzé a Magyar Kongresszusi Iroda hivatalos honlapján.

Az ICCA-listán elfoglalt előkelő helyével a magyar főváros olyan versenytársakat előz meg, mint London, Prága és Brüsszel. Az élmezőnyben Bécs visszaszerezte Barcelonától vezető pozícióját, Szingapúr a második helyen, Barcelona harmadikként végzett.  A nemzetközi szervezet az egyes országokban, illetve városokban megrendezett nagy, nemzetközi konferenciák alapján állítja fel ranglistáját.

A felmérés szerint az országok versenyében Magyarország három helyet is javított, így a tavalyi 23. helyről a 20.-ra lépett előre, ezzel maga mögé szorítva például Belgiumot és Csehországot. Az országok ranglistáján 376 rendezvénnyel első az Egyesült Államok, második 320-szal Németország, a bronzérmes pedig Spanyolország lett 275 rendezvénnyel.

Az ICCA 2005-ben 5315 nemzetközi konferenciát, kongresszust talált kritériumrendszerének megfelelőnek, ami 511-gyel több, mint a 2004-es adat. Az ICCA a Magyar Turizmus Zrt. által küldött listából 77 budapesti nemzetközi rendezvényt talált, míg Magyarország összesen 97 rendezvénnyel érte el pozícióját.