Új államháztartási törvényt akar Veres János

2006.06.06. 13:14

Az államháztartási törvény átalakítására, új törvényre van szükség - mondta Veres János pénzügyminiszter-jelölt, ügyvezető pénzügyminiszter az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának ülésén. A testület a kormánypárti képviselők szavazataival támogatta a miniszterjelölt megválasztását, az ellenzéki honatyák többsége nemmel szavazott, egy képviselő tartózkodott.

"Ellenőrzöttebb, kiszámíthatóbb, tervezettebb államháztartásra van szükség, ezért a tíz év óta változatlan törvényt újra kell szabni" - jelentette ki Veres János. Az ügyvezető pénzügyminiszter hozzátette: halaszthatatlan az állami vagyon egységes szabályozásának kialakítása is.

Reformra szorul az államháztartás mellett az egészségügy, az oktatás és az önkormányzati rendszer is - felelte ellenzéki kérdésre Veres. Az új kormány azonban a jelenlegi ciklus második felében teljesíteni kívánja a maastrichti kritériumokat - tette hozzá.

A pénzügyminiszter-jelölt leszögezte, hogy Magyarország hosszabb távú jövője szempontjából felvállalja, hogy szigorú, egyensúlyjavító intézkedéseket hozzanak. "Ebben a leghatározottabb leszek" - mondta Veres. A költségvetés bevételeivel kapcsolatos nyilvántartások pontosabbá tételével, a központi kiadások kordában tartásával el kell érni, hogy Magyarországon egy-másfél éven belül a mainál jobb egyensúlyi helyzet alakuljon ki. A kormány a jövő héten dönt a lehetséges adóváltoztatásokról.

Veres János szerint a világgazdasági folyamatok tükrében 2 százalék fölött lesz a pénzromlás idei üteme. Hozzátette, hogy a maginfláció a vártak szerint alakul, az év eddigi szakaszában tartósan elmarad a 2 százalékos mértéktől, tehát a maginflációt tekintve a hazai pénzromlás az előzetes elképzelések alapján alakul. Terveink szerint 2008-ra 3 százalékhoz közeli infláció lesz Magyarországon, ami nem fogja gátolni az euróövezethez való csatlakozást, de mindennél fontosabb, hogy folytatódjon az erőteljes gazdasági növekedés - jelezte a pénzügyminiszter-jelölt.