Magyarország bruttó hazai terméke 2006 első negyedévében 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A naptári hatás kiszűrésével korrigált növekedés 4,4 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az idén, az első negyedévben az előrejelzéseknek megfelelő gazdasági növekedést termelési oldalról elsősorban a feldolgozóipar jelentős teljesítmény-növekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban a termékek és szolgáltatások kivitele, valamint a beruházások nőttek. A háztartások fogyasztásának növekedése alatta maradt a GDP növekedési ütemének.

A magyar gazdaság teljesítményének változása, hosszabb időszakot tekintve követi a világgazdaság tendenciáját. A magyar GDP növekedési üteme az utóbbi negyedévekben kissé csökkenő mértékben, de továbbra is jelentősen - 2 százalékponttal - haladja meg az Európai Unióét.

Az árutermelő ágazatok, mezőgazdaság, ipar és építőipar hozzáadott értéke 8,1 százalékkal növekedett az első negyedévben.

Az ipar hozzáadott értéke 10 százalékkal emelkedett a feldolgozóipar jelentős, 11,5 százalékos teljesítményének köszönhetően.

A háztartások fogyasztása 2,2 százalékkal, a közösségi fogyasztás 0,7 százalékkal nőtt, így a végső fogyasztás 2,0 százalékkal bővült. A bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedése 9,7 százalékot tett ki. Összességében a belföldi felhasználás 1,4 százalékkal emelkedett.

A gazdasági növekedés tavaly, az első negyedévben 3,2 százalék, a másodikban és a harmadikban 4,5-4,5 százalék, a negyedikben 4,3 százalék volt. Így 2005-ben a GDP 4,1 százalékkal nőtt 2004-hez képest.

Naptári hatás kiszűrésével tavaly a gazdasági növekedés 4,3 százalék volt.