A ma kezdődő németországi labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseire szóló legális belépők árai az egekbe szöktek. Utazási irodán keresztül foglalva akár a másfél millió forintot is meghaladhatja a döntőre szóló jegy - írja a Világgazdaság.

Horribilis összegre rúgnak a ma kezdődő németországi labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseire szóló legális belépők árai. A nem éppen sztármérkőzésnek beharangozott Paraguay-Trinidad és Tobago találkozóra legkevesebb 200 eurót kell kicsengetni egy jegyért. Ráadásul könnyen lehet, hogy a belépők - a tiltott jegyértékesítésért időközben a FIFA által is vizsgált - paraguayi fociszövetségtől származnak.

Az egekbe szökött jegyárak sokakat távol tartanak az eseménytől, igaz, a szervezők így is telt házas meccsekre számítanak. A nagy nyilvánosság számára ráadásul amúgy is csak az összesen hárommillió jegy 38 százaléka jutott, nagy részben sorsolás útján.

A Forbes magazin elemzéséből kiderül az is, hogy a hivatalos szponzorok és a vállalati szféra együttesen közel 30 százaléknyi belépőhöz jutott, a részt vevő csapatok futballszövetségei pedig 20 százalékban részesültek. Miközben az így kiosztott belépők egy része továbbáramlott a vállalatokon, szövetségeken, jegyügynökségeken és az utazási irodákon. Így a közülük értékesített darabok árai rekordmagasságba emelkedtek.

Angliában például a Trinidad és Tobago vagy a Paraguay elleni meccsre akár háromezer eurót is hajlandóak kifizetni. Nem véletlen, hogy a paraguayi labdarúgó-szövetség az angol Observer értesülései szerint erre a meccsre rendelkezésére álló 3000 jegyéből 1500-at próbált meg értékesíteni angol jegyügynökségeknek. A futballszövetségek külföldi jegyeladását viszont a FIFA tiltja, és nyomban vizsgálatot is rendelt el a paraguayiak többi mérkőzéseire vonatkozóan is.

Egyesek pedig 5-8 ezer eurót is hajlandók kiadni a döntőre szóló jegyekért. Aki azonban kéz alatt vesz belépőt, nem árt, ha tudja, hogy csak átíratott jeggyel tud belépni a stadionba, a tikettekhez ugyanis fényképes igazolványt kérnek a beléptetőknél. A rendkívül magas árak miatt a következő rendező, a Dél-afrikai Köztársaság már jelezte kifogását a FIFA-nál, és kérte az új elosztási rendszer kidolgozását.

A Világgazdaság információi szerint Magyarországra is jutott a paraguayi jegyekből. Mausz Gotthárd, a vb-jegyeket hivatalosan is értékesítő Pegazus utazási iroda vezetője nem kívánta megerősíteni értesüléseinket. Azt azonban elismerte, hogy az korábbi olimpiák esetében jellemző kötött áras jegyértékesítési rendszertől jelentősen eltérő mostani árusítás miatt valóban az egekbe szöktek az árak. A Pegazusnál a csoportmeccsek többségére a legolcsóbb belépő is több mint 100 ezer forintba (400 euró) kerül, míg a negyeddöntőkre 250 ezer forintért, a fináléra pedig 1,25- 1,84 millióért tud az iroda jegyet foglalni. Aki utazási csomagot vásárol, annak a fenti összegnél is jóval többet kell fizetnie.

Az igazgató jelezte: van érdeklődés, és sokan vesznek jegyet még Ukrajnából is. Vélhetően sok százan mennek majd Magyarországról céges utazás keretében is a vb-re.

A labdarúgó-vb pénzügyi sikerét egymillió külföldi turista és kétmillió németországi szurkoló alapozhatja meg. A közvetlen a mérkőzésekhez kapcsolódó egymilliárdos költés mellett további négymilliárd eurós kapcsolódó szurkolói kiadással számolnak. Németországban hatmilliárd euróból finanszírozták az előkészületeket. A tizenkét stadion felújítása vagy építése összesen 1,37 milliárd euróba került.