A maastrichti kritériumok miatt emelnek adót

2006.06.10. 18:35

Gyurcsány Ferenc szerint a kormánynak továbbra is feltett szándéka, hogy Magyarország 2008-ig, de legkésőbb 2009-ig teljesítse a maastrichti kritériumokat. László Csaba volt pénzügyminiszter szerint is az eurócsatlakozás érdekében volt szükség a kiigazítás.

A miniszterelnök egy szombati nyilatkozatában kijelentette, hogy továbbra is úgy gondolja, hogy ez lehetséges. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a szigorú költségvetési politika megnyitja az utat a kamatok csökkenése előtt, javítja szavahihetőségünket és a költségvetési egyensúlyt.

Az euróövezethez való, minél korábbi csatlakozás érdekében szükségszerűvé vált a kiigazítási program - mondta László Csaba volt pénzügyminiszter a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által, szombaton bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.

Az egyensúly helyreállítását rövid, egy-, másfél éves távon, elsősorban adóemeléssel lehet megoldani - ezek közül, a versenyképességet legkevésbé az áfa és az egyéni járulék emelés rontja. A kiadási oldalon elkerülhetetlen az energiaár-támogatás fokozatos megszüntetése - mondta a volt pénzügyminiszter.

Véleménye szerint a magyarországi vállalkozások versenyképességét azonban rontja a 6 millió forint feletti jövedelmekre kivetendő, és cégek által fizetendő, 4 százalékos szolidaritási adó, ezért ehelyett jobb megoldás lenne az áfa mértékét további 2 százalékkal megemelni.

Mind a versenyképesség, mind az államháztartás tartós egyensúlya szempontjából az lenne kívánatos, ha a most bejelentett adóemelési intézkedéseket, 2008-tól kiváltanák azok a reformlépések - például az egészségügyben és az oktatásban -, amelyek a kiadások csökkenését hozzák magukkal, következésképpen lehetővé teszik az adók és járulékok mérséklését - tette hozzá László Csaba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK