Nem született döntés a madárinfluenza megjelenése okozta piaccsökkenés kompenzációjáról a tagállamok mezőgazdasági minisztereinek találkozóján. Döntöttek viszont arról, hogy Magyarország az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) évente 40-50 százalékkal több forráshoz fog jutni.

Egyetértés híján elnapolták a döntést a baromfitartókat október és április között bekövetkezett károk enyhítéséről. Az állatbetegség júniusi magyarországi megjelenése óta új fejezet nyílt a történetben, mostantól fognak igazán komoly veszteséget elszenvedni az ágazat szereplői. A tagországok kérelmezték, hogy augusztus végéig hosszabbítsák meg a kompenzációs kérelmek benyújtásának határidejét, mert azoknak a feldolgozóknak, akik a kivágott állományok területén működnek, hamarosan nem lesz mit vágniuk.

A termelőknél valóban jelentkezett az az 1,5 milliárd forintos kár, amelyet az EU hajlandó lenne megadni, ám Brüsszel nem foglalkozik az ennél jóval nagyobb - mintegy 10-12 milliárdos - feldolgozók által elszenvedett károkkal - mondta Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke az [origo]-nak. Pedig a 20 százalékos áresés, a hűtőházi többletköltség és a csökkenő vágható mennyiség nem csak a termelőket hozza nehéz helyzetbe.

Először Franciaország, Olaszország és Görögország vetette fel, hogy a madárinfluenza miatti piaci problémákat az Európai Bizottság által javasolt támogatási rendszer nem lesz képes megfelelően kezelni. Kérték, hogy az EU nyújtson segítséget a felhalmozódott készletek felszámolásához. A felvetést a tagországok többsége támogatta, a határidő kiterjesztésére tett javaslattal együtt.

A miniszterek döntöttek arról, hogy milyen szempontok szerint kerüljenek meghatározásra a 2007-2013 időszakban az egyes tagországok által vidékfejlesztésre felhasználható közösségi források. Az elkövetkező hét évben 69,75 milliárd euró áll a 27 tagország rendelkezésére e célra, és az EU átlagnál fejletlenebb régióknak legalább azt az összeget meg kell kapniuk, amelyet korábban biztosítottak számukra.

Magyarország az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) évente 40-50 százalékkal több forráshoz fog jutni, mint amennyit 2004-2006 között kapott.

[origo]/MTI