Átadták a Marina-part első ütemét

2006.06.21. 15:56

A főpolgármester és az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnökének jelenlétében felavatták az angyalföldi Marina-part lakópark első utcatábláját. A főváros legnagyobb lakóingatlan-fejlesztésének első ütemében több mint 200 lakást adtak át, a következő években ennek többszöröse várható.

Demszky Gábor budapesti főpolgármester és Borsi László, a hamarosan megszűnő Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) vezetője is részt vett azon a szerdai sajtótájékoztatón, amelyen Ehud Amir, az Autóker Holding elnök-vezérigazgatója bejelentette a Marina-part három házának elkészültét.

A 4,5 milliárdos beruházás keretében megépült 224 lakás zömébe már be is költöztek a lakók, akik ily módon közvetlenül a Duna partján elhelyezkedő ingatlan tulajdonosai lettek. A lakópark a Rákos-patak torkolatától északra elterülő, 18 hektáros egykori ipari területen fekszik, és nemcsak folyóparti sétánya, de hamarosan saját hajókikötője is lesz, a szomszédos Foka-öbölben.

Ehud Amir hangsúlyozta, az Autóker Holding állta a szükséges infrastruktúra megteremtését, a terület közművesítését és az árvízvédelem szempontjából létfontosságú feltöltését, sőt a következő 99 évre vállalta az árvízvédelem folyamatos biztosítását.

A tájékoztatón szintén jelen lévő Korompay András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője megerősítette, az árvízvédelmi fővonal ezzel a fejlesztéssel a Váci út túloldaláról közvetlenül a partra került - ráadásul megszűnt a Duna vízminőségére potenciálisan veszélyes iparterület és hulladéklerakó.

Demszky Gábor felhívta rá a figyelmet, hogy a Marina-part felépülése több tekintetben egybevág a város stratégiájával. Tervezett nagyságával - legalább háromezer lakás készül el az évtized végéig, összesen 80 milliárd forintból - egyfelől hozzájárul a kedvezőtlen demográfiai tendencia megfordításához. (A korábbi népességcsökkenés után két éve 100, tavaly pedig 3800 fővel nőtt Budapest lakossága.)

Másrészt beleillik abba a törekvésbe, hogy a városmagot északi és déli irányban is "széthúzzák", illetve hogy sikerüljön belakni, újrahasznosítani a volt ipari területeket, az úgynevezett barnamezőket. A főpolgármester kiemelte, külön öröm, hogy a projektre kimondottan jó minőségű lakások jellemzők, így vélhetően perekre sem kell számítani a vevők részéről.

A Marina-part érdekes lakókörnyezet lesz abból a szempontból, hogy megtalálhatóak lesznek benne a tetőteraszos, 100 négyzetméter feletti luxusingatlanok és a másfél szobás, nem panorámás, voltaképpen átlagos árú lakások is. Természetesen utóbbiakhoz is számos szolgáltatás tartozik majd, a 24 órás portától a később megépítendő úszómedencéig.

Forrás: [origo]
Vízparti sétány

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK