Bajba kerülhetnek az önkéntes pénztárak

2006.06.21. 10:35

Az önkéntes pénztárak elsorvasztását jelentené a kormányprogramnak az a része, amely az adómentes munkáltatói tagdíjbefizetést, a minimálbér 20 százalékában maximalizálná - a szektor résztvevői szerint. A tervezet szerint a prevenciós szolgáltatások adómentessége is megszűnne, pedig az egészséges életmódot folytatók kevesebbe kerülnek a tb-nek - írja a Világgazdaság.

Kompromisszumos javaslatot nyújtanak be az önkéntes pénztárak, ugyanis a szektor elsorvasztását jelentené a kormányprogramnak az a része, amely szerint az adómentesen juttatható munkáltatói tagdíjbefizetést a minimálbér 20 százalékában maximalizálnák. Jelenleg a minimálbér havi összegéig, de több pénztárnál 130 százalékig teljesíthet ilyen befizetést a munkáltató a pénztárakba. A lépés azért is fájdalmas, mert a befizetések mintegy 70-80 százalékát a foglalkoztatók állják - olvasható a Világgazdaságban.

Kompromisszumos megoldásként több pénztárszövetség is a minimálbér 60 százalékát javasolja maximumként egy típusú, és 80 százalékát több típusú pénztárba történő befizetés esetén. A szövetségek egyéni módosító indítványok formájában próbálják majd meggyőzni a honatyákat, hogy az öngondoskodás intézményei ne sorvadjanak el Magyarországon. A tervezett megszorítás legalább 10-15 százalékos tagdíjcsökkenést jelentene néhány megkérdezett önkéntes nyugdíjpénztárnál akkor, ha más pénztárba nem fizetnek be a tag számára a munkáltatók, ha azonban - és ez valószínű - több helyen is tag valaki, akkor ennél jóval nagyobb is lehet a visszaesés.

A kormány javaslata szerint a vagyonkezelési díjat az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a vagyon 0,9 százalékában maximalizálnák, a működési és likviditási alap részére pedig nem vonhatnának le 7 százaléknál többet a pénztárak. Ezeknek a feltételeknek egyébként már ma is sokan eleget tesznek, így ez drasztikusan nem érinti a szektort, azonban több pénztárszövetség is a piaci folyamatba való fölösleges beavatkozásnak tartja, hiszen a költségszint jelenleg is évről évre mérséklődik.

A legnagyobb pofont azonban az önkéntes egészségpénztárak kapták. Megszüntetnék azt a gyakorlatot, hogy a szolgáltatásokat külön kormányrendeletben szabályozzák, és ezeket beemelnék a törvénybe úgy, hogy kiegészítő egészségbiztosítási, illetve életmódjavító szolgáltatási körbe sorolják. Ám, a csomagban jól elrejtve kiderül, hogy az utóbbi szolgáltatásokat kivennék az adómentes körből, így összevont jövedelemként adózna minden, az egészség megőrzésével kapcsolatos pénztári szolgáltatás. Az önsegélyező pénztáraknál pedig csak a kiegészítő önsegélyező szolgáltatás lenne adómentes, míg a többi után - így az életmódjavító szolgáltatások után is - adózni kellene. Ezzel mindenféle prevenciós szolgáltatást megadóztatnának, ami érthetetlen, hiszen bizonyítható, hogy az egészséges életmódot folytatók kevesebbe kerülnek a tb-nek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK