Az orosz elnöknél többe került Bush

2006.06.23. 7:09

Egynapos látogatása után tegnap este elhagyta Magyarországot az Amerikai Egyesült Államok elnöke és 600 fős küldöttsége. George W. Bush küldöttségéből 18 embert látott vendégül Magyarország. Az összes költség egyelőre nem ismert de az a 100 millió forintot könnyen elérheti.

Az Amerikai Egyesült Államok elnökét mintegy hatszáz fős küldöttség kísérte el 24 órás budapesti látogatására, a magyar fél azonban csak a delegáció 18 tagjának tartózkodási költségeit fedezi - tudta meg az [origo] a Külügyminisztérium Szóvivői Irodájától. A George W. Bushsal a fővárosba érkező többi vendég (üzletemberek, újságírók, biztonságiak) elszállásolását és az egyéb tételeket amerikai forrásokból finanszírozták.

Egyelőre nem lehet megmondani, hogy az USA elnöki küldöttségének vendéglátását mekkora összegből sikerült megoldani, mivel a folyamatot felügyelő Külügyminisztérium is a tételes számlákra vár. A tárca tájékoztatása szerint az egyes tételekre vonatkozó pontos adatokat az esemény után pár nappal, a jövő hét elején lehet megismerni.

A legtöbbet egyébként a biztonságra és a protokollra kell költeni, ez utóbbi az ilyen szempontból hasonló nagyságrendet képviselő orosz elnöki vizit esetében 20 millió forintból volt megoldható. A látogatás nyomán Magyarországra háruló költségeket az állam, az úgynevezett éves protokollkeretből fedezi.

Az elnök biztonságával kapcsolatos költségek szolgálati titkot képeznek - válaszoltak a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályán az [origo] kérdésére. Így olvasóink egyelőre nem tudhatják, hogy mennyibe került a légtér biztosítása a Geroge W. Busht szállító Air Force One számára, illetve hogy ki állja a kerozint a Budapest fölött köröző, nem rendőrségi helikopterek számára.

Jóval közlékenyebb volt a rendőrség költségeiről Garamvölgyi László ezredes, az Országos Rendőrfőkapitányság szóvivője. A rendőrség 2000 fővel biztosította Budapestet az elnöki látogatás idejére. Garamvölgyi elmondta: a BRFK mellett 11 megyei kapitányság rendőrei teljesítettek szolgálatot. A kivezényelt rendőrök, amennyiben a szolgálat lejárta után is az utcán kell, hogy maradjanak, rendes túlórapénzt kapnak.

A szóvivő hozzá tette: Budapesten 300, az elnök biztosítása miatt kiürített területen parkoló autót szállíttatott el a rendőrség. Amennyiben az autók hétfőn, 18 óra után kerültek oda, a szállítás és a tárolás költségei a tulajdonost terhelik. Amennyiben az autó már korábban is ott parkolt, akkor a rendőrség állja a költségeket.

Garamvölgyi László tájékoztatása szerint a rendőrség saját pénzéből fedezi Bush budapesti tartózkodásának rendőri költségeit, ehhez megfelelő keret áll rendelkezésre. A szóvivő nem kívánt becslésekbe bocsátkozni, de a nagyságrendet érzékeltetésére elmondta: Putyin orosz elnök budapesti látogatásának biztosítása 40-50 millió forint közti költséget rótt a rendőrségre. Garamvölgyi szerint Bush látogatása jóval nagyobb akció. Garamvölgyi ezredes péntekre ígért az [origo]-nak pontos összeget az elnöki látogatás költségeiről.

Szerettük volna megtudni azt is, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnökének, feleségének és az őket kísérő 16 fős csoportnak mennyibe került az elszállásolása és a tiszteletükre adott díszebéd. Sajnos azonban sem a lakosztályt biztosító Le Meridien Hotel, sem a díszebédet szállító Gundel Étterem nem tudott felvilágosítással szolgálni a látogatás ezen költségvonzatairól.

Mindenesetre a protokoll (Putyin esetében 20 millió), a védelmi költségek, és a rendőrségi kiadások összege (Putyinál 40-50 millió) könnyen elérhette a 100 millió forintot is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK