Magyarország a közép-kelet-európai országok közül a harmadik legversenyképesebb az Ernst and Young legfrissebb felmérése szerint - közölte Czakó Borbála, a tanácsadó cég vezérigazgatója.

Magyarországnál a régióban csak Lengyelország és Csehország versenyképesebb. A régió és egyben Magyarország első számú befektetője Németország és az Egyesült Államok. A magyar befektetések 20 százaléka Németországé, 15 százaléka pedig az Egyesült Államoké.

Czakó Borbála elmondta, hogy Magyarországon a külföldi működőtőke projektek száma ugyan csökkent 2004-ről 2005-re, értékben nézve azonban jelentős mértékben nőtt; 3,7 milliárd euróról 5,3 milliárdra. A vezérigazgató megjegyezte, hogy Magyarországon a tőkeberuházások 39 százaléka 50 millió dollárnál kevesebb. Munkahelyteremtés tekintetében ugyanakkor a hetedik helyen végzett az ország.

A magyarországi befektetések szempontjából a legmeghatározóbb iparágak közé sorolta a gyártóipart, a pénzügyi és üzleti szolgáltatásokat, a közlekedést, valamint a távközlést.

A felmérés szerint a további befektetésekkel kapcsolatos várakozások listáján Magyarország Németország, Lengyelország, Oroszország és Franciaország után az ötödik helyen szerepel.

Kóka János gazdasági miniszter az elmúlt napokban tett egyesült államokbeli látogatása alapján úgy látja, hogy érezhető a befektetők bizalma Magyarország iránt. Arra a kérdésre, hogy mennyire befolyásolja Magyarország versenyképességét a kedden, az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén az áfakulcsok emeléséről született döntés, a miniszter azt mondta, hogy erről eddig nem tárgyalt a kormány.