Európában tarol a spanyol eper

2006.06.28. 7:56

Az Európai Unió piacát az olcsó spanyol földieper uralja. Az ibériai gazdálkodók valójában a globalizációs előnyöket használják ki: Kaliforniában nemesített és szabadalmaztatott fajtát termelnek, és olcsó afrikai és kelet-európai vendégmunkásokkal dolgoztatnak - írja a Világgazdaság.

Az olcsó spanyol földieper uralja az európai uniós piacot, jelentősen rontva ezzel más tagországok termelőinek esélyeit. Spanyolország hatalmas, szakosodott gazdaságokban termeszti a gyümölcsöt, és óriási tételekben exportálja. Jelenleg az EU-tagállamokban forgalmazott eper 60 százalékát Spanyolország adja.

A spanyol gazdálkodók valójában a globalizációs előnyöket használják ki. Hozamaikat jelentősen növeli, hogy Kaliforniában nemesített és szabadalmaztatott fajtát alkalmaznak. Ugyanakkor egyesek szerint a gyümölcs íze elmarad az európaitól.. Ennek részben az az oka, hogy a minőségromlás elkerülése érdekében viszonylag korán szüretelik, ezért a fogyasztóhoz érve belül még gyakran fehér. Ezért az EU-s gazdák a spanyol eper térhódítása ellen a jobb ízű fajtákkal, illetve a későbbi szezonzárással védekeznek.

A spanyolok a versenyelőnyüket nagyrészt a tömegesen érkező olcsó külföldi munkaerőnek köszönhetik. Lengyelországból az utóbbi években 12 ezer, Romániából 15 ezer vendégmunkás érkezett egy-egy idényre. Rajtuk kívül összesen 10 ezer marokkóit, szenegálit, malit, nigerit és latin-amerikait alkalmaznak. A földeken 20 ezer helyi idénymunkás is dolgozik. A vendégmunkások napi 27 euró körüli bért kapnak, és ez kétszerese például a Romániában elérhető jövedelemnek.

Az olcsó spanyol szamóca - kiegészülve az olasz és a dél-amerikai termékekkel - Magyarországon is leszorítja az eperárakat - állítják hazai piaci szereplők. Az évi 0,8-2 ezer tonnás import alapvetően választékbővítő szerepet tölt be a 12-13 ezer tonnás frisseper-fogyasztáshoz képest, de időnként a behozatal és a magyar szabadföldi termelés "összeér". Az idei hazai eperszezon egyébként 300-800 forint közötti kilónkénti árakkal indult június elején. Szakértők kiegyensúlyozott idényre és a felső ársáv fokozatos csökkenésére számítanak.

Az importot nagykereskedők bonyolítják le, és az áru zömét a nagybani piacon értékesítik. E beszállítók állnak kapcsolatban a nagy élelmiszer-hálózatokkal is. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szervezet szerint előfordul, hogy az importőrök vagy a forgalmazók a behozott termékeket átcsomagolják, és magyarként igyekeznek eladni, mert az itthon termett szamóca általában jobb ízű. A szervezet a nyomonkövethetőségi előírások betartatásához szigorúbb hatósági ellenőrzéseket sürget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK