Csökkent a nyomás a forinton

2006.06.29. 20:28

A várakozásoknak megfelelően az amerikai Federal Reserve (Fed) csütörtökön 5,25 százalékra emelte irányadó kamatát. Ez volt megszakítás nélkül a 17. kamatemelése, legutóbb május 10-én vitte fel kamatát a Fed, akkor is 25 ponttal, 5 százalékra. Elemzők szerint a FED kamatemelése csökkentette ugyan a nyomást a forinton, azonban az MNB továbbra sem dőlhet hátra.

A Fed nyíltpiaci bizottsága egyhangúlag hozta meg döntését. A Fed a döntéssel kapcsolatban úgy foglalt állás, hogy még további pénzpolitikai szigorításra, azaz további kamatemelésekre lehet szükség, elsősorban az infláció visszaszorítása miatt. A bizottság közleményében úgy foglalt állást, hogy további döntései az amerikai infláció és a gazdasági növekedési kilátások függvényében alakulnak majd.

Többen már most 50 bázispont nagyságú emelésre számítottak, mivel a Fed korábban jelezte, hogy emelési kurzusát folytatni akarja. Ennek alapján legkésőbb augusztusra várják a további újabb 25 pontos kamatdrágítást, bár az elemzők, a frissebb amerikai makroadatok ismeretében, a korábbinál kisebb esélyét látják már az újabb augusztusi Fed-kamatemelésnek.

A Fed döntésének közzétételét követően az amerikai részvénypiacok szárnyalni kezdtek, a DJIA mutató 1,55 százalékos, a Nasdaq composite index pedig 1,7 százalékos emelkedésig jutott, de innét már visszafelé ereszkedett mindkettő. A dollár a döntés után meggyengült az euróhoz képest: előtte 1,2526-29 dollár körül volt az euró, a döntés után nem sokkal New Yorkban 1,2612 dolláron is állt.

A tőzsdei mutatók azonban csak rövid időre pihentek meg, mert fél óra elteltével a DJIA nyeresége már elérte az 1,75 százalékot, a Nasdaq composite-é pedig a 2,4 százalékot. A dollár gyengült tovább, az arany drágult. Az eurót hamarosan az 1,2659-60 dollár magasságában jegyezték, az arany unciánkénti árát 594,90 dolláron, a forint jegyzése is a Bloomberg hírszolgálat közlése szerint változott, előbb 284,17, nem sokkal később 283,66 volt.

Csökkentette a nyomást a forinton a FED-döntés

Egyértelműen csökkentette a forinton a nyomást a FED kamatemelése Barcza György, az ING Bank elemzője szerint. "Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy az MNB megspórolhatja a kamatemelést" - figyelmeztetett Barcza. Az elemző szerint a sikertelen állampapír-aukciók miatt most már a pénzügyi kormányzatnak is be kell látnia, hogy szükség lesz a kamatemelési-sorozat elkezdésére. Barcza György szerint az MNB elmaradt a piaci kamatoktól, ezért egy idő után nem lesz kereslet a magyar állampapírokra. Az ING elemzője már hétfőn kamatemelést, vagy a szokásosnál erősebb közleményt vár a Nemzeti Banktól.

Misik Sándor, a Hamilton Tőzsdeügynökség üzletkötője szerint a forint jelenleg is egyértelműen elkülönül a régiós valutáktól. A FED kamatemelése csökkentette ugyan a nyomást, azonban a forint nem kezdett el erősödni. "A forint reggel 283-ről indult, 281,60-ra erősödött, de ezt követően újra 282-re gyengült. Ez azt jelenti, hogy az irányban nem történt változás". Misik Sándor szerint a piac egyértelműen kamatemelésre, vagy intervencióra akarja kényszeríteni az MNB-t.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője nem gondolja, hogy a forintot külön vette volna a piac a régiós valutáktól. Török az [origo]-nak elmondta: korábban is voltak külön mozgásai a régió összes valutájának. Török szerint a FED kamatemelés mindenesetre megnyugtatta a piacokat. A kamatemeléssel kapcsolatban Török Zoltán elmondta: abban az esetben lehetséges, ha a forint ténylegesen elszakad a régiós valutákból, vagy ha egy nemzetközi makroelemzés nagyon lehúzza Magyarországot.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK