Ingatlanközvetítők: a kevesebb több

2006.07.10. 18:04

Elemzők szerint a használt lakások piacán egyértelmű túlkínálat van, az árak legjobb esetben stagnálnak. Egyre nehezebb eljutni a potenciális vevőhöz, ezért mind többen fordulnak ingatlanközvetítőhöz. Nem mindegy azonban, milyen szerződést kötünk - az egyik leghatékonyabb módszer a kizárólagos megbízás.

Sok eladó úgy vélekedik, a legjobb megoldás, ha minél több ingatlanközvetítőhöz beadja a lakását, mondván, így nagyobb esély van arra, hogy hamar sikerül eladni. Ám a mai piaci helyzetben nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb stratégia, mivel a tapasztalatok szerint a megbízott ügynökségek erőforrásaik elaprózása miatt keveset tesznek az ingatlan reklámozásáért.

Márpedig a piacon lévő több tízezer eladó lakás közül nehéz úgy kitűnni a sajátunkkal, hogy sok ingatlanközvetítő adatbázisában szerepel. A sikeres értékesítéshez feltehetően a lakás folyamatos, minél nagyobb hatókörű médiumokban történő hirdetésére van szükség. Ugyancsak jellemző probléma, hogy több iroda megbízása esetén meglehetősen időrabló és nehézkes az ügynökökkel való időpont-egyeztetés és kapcsolattartás.

A közvetítők azt tapasztalják, sok ügyfél igényli, hogy csak egy értékesítővel kelljen kapcsolatot tartania, ugyanakkor a lehető legtöbb helyen, hatékonyan hirdessék eladó ingatlanát. Az eladó ezzel a megoldással időt és pénzt spórolhat meg, pontosan követni tudja az értékesítési folyamatot, amint akár fényképpel, alaprajzzal hirdetik a portékát. Vevői oldalról is előnyös ez a fajta megoldás: nem fordulhat elő, hogy valaki ugyanazt a lakást eltérő hirdetési szöveggel, esetleg különböző áron találja meg.

Manapság tehát Magyarországon is egyre többen választják az úgynevezett kizárólagos értékesítési megbízást - ezzel a módszerrel mindössze egyetlen közvetítő cég képviselőjével kell szerződést kötni, aki gondoskodik arról, hogy az eladó ingatlan a lehető legtöbb médiumban megjelenjen, akár több százezer forint értékben.

Ebben a formában ráadásul az értékesítési jutalék is jelentősen alacsonyabb. Ez azért lehetséges, mert a közvetítő így biztos lehet benne, hogy ő fogja eladni az ingatlant. Szakértők szerint a konstrukció gyors terjedése átrendezheti a piacot, egyre több olyan lakás lesz, amelyet csak közvetítő cégeken keresztül lehet majd megvásárolni, így mind több vevő fogja ezeket felkeresni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK