Lanyha a piaci kereslet az idén közepes mennyiségben termett ribizli iránt, ezért az Ipoly mentén húzódó legnagyobb, hozzávetően 600 hektáros hazai ültetvény egy részén hozzá sem kezdtek a termesztők a szedéshez, holott most van ennek a munkának a szezonja - közölte a Menyhárt Ottó, a Naszály-völgye Börzsöny Termelői Értékesítő Szervezet szakértője kedden.

Az EU-hoz csatlakozás előtti években még szerte a kontinensen keresett cikk volt a Kemence környékén termő bogyós gyümölcs, a felvásárlók 160 forint körüli árat fizettek kilójáért, az idén jó ha 40-45 forintot adnak érte - mondta Menyhárt Ottó.

A helyzetet nehezíti, hogy csődeljárás következtében a közeli Bernecebarátiban bezárt a nagy hűtőház, így a termék tárolásának lehetősége is megszűnt. Mivel a hazai piac sem keresi a piros és a fekete ribizlit, a gazdák egy része nem látja értelmét a befektetett munkának. A termelők le sem szedik a gyümölcsöt, és igyekeznek megszabadulni az eddig jövedelemkiegészítésül szolgáló ültetvénytől is. A termelők másik része a túlélés reményében a jövő évi kedvezőbb eladási feltételekben bízik. A szakember szerint az idén akár több ezer tonna ribizli is veszendőbe megy .

A ribizli egy részét a Rauch Magyarország Kft. vásárolja fel - nyomott áron -, s e termék többségéből gyümölcslé alapanyagot készítenek - mondta Menyhárt Ottó.