OTSZ: módosító javaslatok a kormánynak

2006.07.12. 17:52

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) módosító javaslatokat dolgozott ki a kormánynak az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és a kamattámogatások után fizetendő járadékról szóló törvényjavaslatához - áll az OTSZ közleményében.

A módosító javaslatok célja, hogy a takarékszövetkezetek működése és ezáltal a vidéki pénzügyi szolgáltatások rendszere minél jobban megfeleljen a kormány területfejlesztési törekvéseinek.

Az OTSZ általában tudomásul veszi és támogatja a költségvetés egyensúlyának javítását szolgáló lépéseket, de annak árnyaltabb, a szövetkezeti sajátosságokat jobban figyelembe vevő módosítását kezdeményezi. Egyik javaslata a kis lélekszánú településeken működő hitelintézetek részére biztosított kedvezmény, amely a vidéki lakosság és a vállalkozások pénzügyi szolgáltatásának biztosítását, fejlődésüket, helyzetük megerősítését szolgálja.

A javaslat értelmében a 3000 fős vagy annál kisebb lélekszámú településen működő hitelintézetek évi ötmillió forint adókedvezményre lennének jogosultak. Ez az indítvány is témája volt annak a szerdai egyeztetésnek, amelyen a részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Aladics Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese, Lévai Katalin, az EP Jogi Bizottságának alelnöke, Jakab István, a mezőgazdasági bizottság alelnöke, valamint a kormány és a parlament több képviselője is.

Ezzel egy időben a Takarékszövetkezeti Szövetség együttműködési megállapodást írt alá a Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesülettel, mely az Európai Unió által biztosított vidékfejlesztési források hasznosításáért felelős. A megállapodás a vidékfejlesztési források hatékonyabb felhasználását, valamint a helyi érdekek eredményesebb érvényre juttatását szolgálja.