Az elbocsátások 35 milliárdot hozhatnak

2006.07.13. 8:48

Draskovics Tibor kormánybiztos előterjesztése szerint évente 35 milliárd forintos megtakarítást jelentene a közigazgatási reform - olvasható a Világgazdaságban.

A kormány szerdán fogadta el azt a dokumentumot, amely a közigazgatási reform feladatairól, ütemezéséről szó. A dokumentum szerint a kiadási oldal megtakarításait elsősorban a csökkenő létszámból adódó, kisebb bérköltségek jelentik.

Egyszeri tételként figyelembe kell venni azonban a felmentésekre, végkielégítésekre kifizetendő összegeket. A közigazgatási "bérbefagyasztás" évente 10-15 milliárd forintos kiadástól "mentesíti" a költségvetést - áll az előterjesztésben. A büdzsé egyenlegét a felszabaduló ingatlanok eladásából származó bevétel is javítja majd.

A dokumentum szerint a központi-területi-helyi közigazgatást, a közszolgálatot és a működést kell korszerűsíteni, racionalizálni. A nem minisztériumi szintű központi közigazgatási szervek jogállását hozzá kell igazítani a szervezeti törvényhez. Az eredmény a kisebb központi kormányzat, a stratégiai szintű szemlélet lenne.

A kormányzati személyügyi központ 2007-től működhet. Első ütemben a Miniszterelnöki Hivatal és a minisztériumok vezetőire jelölnék ki az új "kompetencia-alapú teljesítmény-értékelés és -bérezés rendszerét", második ütemben pedig kiterjesztenék az új teljesítmény-értékelési szisztémát a közigazgatás teljes személyi állományára.

Közigazgatási ügyfélszolgálati charták jönnének létre 2008-ra. Ezek határoznák meg az ágazat kötelezettség-vállalását, és mérőszámokkal is kifejeznék a minisztériumok a konkrét fejlesztési célokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK