Túl sok vállalkozás van Magyarországon

2006.07.13. 7:31

Az év második felében a fizetésképtelenségi eljárások gyorsulására lehet számítani, ebbe az irányba hatnak ugyanis a kormányzati megszorító intézkedések és a gyenge forint hatásai - írja a Napi Gazdaság.

Az idén, az első hat hónapban - az elmúlt év azonos időszakához képest - csaknem 14 százalékkal több, összesen 7297 új fizetésképtelenségi eljárást regisztrált a Coface Hungary Hitelbiztosító - jelentette be Mikael C. Szabo, a társaság ügyvezető igazgatója. A szakember szerint az év második felében a fizetésképtelenségi eljárások gyorsulására lehet számítani, ebbe az irányba hatnak a kormányzati megszorító intézkedések és a gyenge forint hatásai egyaránt.

Álláspontja szerint a jól működő cégek közül sokkal kevesebben fognak áldozatául esni az elkövetkező hónapok kellemetlen hatásainak, mint azok a (kényszer)vállalkozások, amelyeknek lényegében nincs is igazi piacuk. Ebből a szempontból a mostani intézkedések akár kedvezőnek is mondhatók. A fizetési kockázatok miatt - a Coface álláspontja szerint - egyáltalán nem probléma, ha a jelenlegi több mint 1 millió regisztrált vállalkozás száma csökken.

Egy akkora piacon, mint Magyarország, 250 ezer társas és további 200 ezer egyéni vállalkozás bőven elegendő lenne. Ehhez képest a bejegyzett cégek száma több mint 3 százalékkal, 13 800-zal nőtt a tavaly június végi adatokhoz képest. Mikael C. Szabo ebben a tendenciában annak a továbbélését látja, hogy a magyar vállalkozások - a jogilag nem kellően szabályozott felelősségi feltételek miatt - továbbra is úgy menekülnek a sikertelenség és a fizetésképtelenség elől, hogy egy hasonló profillal, menedzsmenttel és telephellyel új vállalkozást alapítanak. E tekintetben korántsem jó üzenet, hogy a kormányzat megkönnyíti a cégalapítást, az ügyvezető szerint a reális üzleti terveken nyugvó vállalkozások, eddig is el tudták viselni annak költségeit.

A fizetésképtelenségi eljárások és a bejegyzett cégek számának hányadosából alkotott csődhányad országos szinten, a 2005. első félévi 1,39 százalékról most, júniusra 1,54 százalékra emelkedett. Iparági összehasonlításban, a nagy rendszerek közül továbbra is a textilipar és az építőipar csődhányadosa a legmagasabb (3 százalék körüli), de rosszul teljesít a nagykereskedelem is, amely a fogyasztás várható visszaesésével a jelenlegi 2,37 százalékos szintről, vélhetően tovább romlik (egy éve még csak 2 százalékon volt a mutató).

KAPCSOLÓDÓ CIKK