Felfüggesztették tegnap a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretein belül zajló világkereskedelmi tárgyalásokat. Ez azt jelenti, hogy esetleg évekig is szünetelhet a liberalizáció - írja a Napi Gazdaság.

Az egy héttel ezelőtt Szentpétervárott tett ígéretekkel ellentétben mégsem sikerült lezárni az öt éve tartó dohai fordulót, tegnap ugyanis felfüggesztették a világkereskedelmi tárgyalásokat. Egyelőre még nem tudni, hogy meddig szünetel majd a kereskedelmi liberalizációt előirányzó tárgyalássorozat, de Kamal Nath indiai kereskedelmi miniszter szerint ez akár évekig is eltarthat.

A kudarcot az okozta, hogy Genfben nem tudott megállapodni egymással a mezőgazdasági támogatásokról, illetve az iparcikkekre kivetett vámokról a tárgyalások hat legfontosabb szereplője: az Európai Unió, az Egyesült Államok, a fejlődő államok által alkotott G20 elnöki tisztét betöltő Brazília, Japán, India és Ausztrália. A genfi találkozót Pascal Lamy, a WTO első embere kezdeményezte. A korábban az Európai Bizottság (EB) mezőgazdaságért felelős tagjaként dolgozó francia szakember már korábban rámutatott, hogy amennyiben hétfőn nem születik kompromisszum, nem teljesíthető az év végi céldátum a világkereskedelmi megállapodás kidolgozására.

Az összes résztvevő jelentős visszalépésnek minősítette a tárgyalások felfüggesztését, Peter Mandelson uniós agrárbiztos pedig egyértelműen Washingtont tette felelőssé a tárgyalások kudarcáért. A felfüggesztésről szóló döntést meghozó Lamy az Egyesült Államokat az agrártámogatási rendszer szigorítására, az EU-t az alapanyagokat sújtó vámok csökkentésére, Indiát és Brazíliát pedig az iparcikkekre kivetett vámok lefaragására szólította fel. Susan Schwab, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője is súlyos kudarcnak minősítette a történteket, de tagadta, hogy ezért az USA lenne a felelős. Mike Johanns amerikai mezőgazdasági miniszter - éppen ellenkezőleg - az európai országokat vádolta, amelyek szerinte állat-egészségügyi előírásokkal takaródzva protekcionista politikát folytatnak, megnehezítve az amerikai áruk bevitelét.

Az eredeti tervek szerint már 2004-ben meg kellett volna születnie a dohai fordulót lezáró megállapodásnak, de a fejlett és a fejlődő országok, illetve az EU és az Egyesült Államok közötti nézeteltérések miatt ezt kitolták 2006 végére. Az időnek azért van különös jelentősége, mert George W. Bush amerikai elnök 2007-ig kapott felhatalmazást a kongresszustól a kereskedelmi tárgyalásokra. A Világbank becslése szerint a kereskedelem előtt álló akadályok lebontása csaknem 100 milliárd dollárt pumpálna a világgazdaságba.