Ősszel már erősödik a pénzügyi befektetők Magyarországba vetett bizalma, az ország megítélésének markáns javulására azonban csak jövőre lehet számítani - állítja a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült legfrissebb előrejelzése.

A prognózis készítői szerint a pénzügyi befektetők bizalma a reformok világosabbá válása, a konvergenciaprogram Európai Uniónak történő augusztus végi benyújtása, az ősztől kedvezőbbé váló államháztartási adatok, egy szigorú 2007. évi költségvetés elfogadásának hatására fokozatosan erősödik majd. A befektetők megítélésének komoly javulására azonban csak az államháztartás hiányának több hónapon keresztül tartó látványos csökkenése után lehet számítani

Májusban az ipar termelése az áprilisi megtorpanás után ismét gyors volt. Az első öt hónapban az export 15, a belföldi értékesítés 5,5 százalékkal bővült. Kiemelkedő a jármű-, valamint gép-és berendezésgyártás dinamikája. Az építőipar teljesítménye viszont májusban az áprilisinál is nagyobb mértékben, 8,5 százalékkal esett vissza, így az első öt hónapban - igaz, nagyon magas bázishoz képest - lényegében csak stagnál.

A külkereskedelem fejlődése új lendületet vett, s az export továbbra is gyorsabban bővül az importnál. Az első öt havi hiány kisebb a tavalyinál. A gazdasági növekedés idén 4,4 százalék körül várható. Jövőre azonban - a költségvetési kiigazítás hatására - 3,5 százalék környékére lassul.

Miután a hitelességéből évek óta folyamatosan vesztő költségvetési és monetáris politika iránt júniusban tovább csökkent a bizalom, júliusban stabilizálódott a helyzet. Ebben szerepe volt a kiigazító törvénycsomag parlamenti elfogadásának, a jegybanki kamatemeléseknek, a kissé javuló nemzetközi pénzügyi helyzetnek.

A forint árfolyama meglehetősen érzékenyen reagál a bel- és külföldi hírekre, gyengülése azonban megállt, sőt tendenciájában erősödni kezdett. Az államháztartás hiánya idén a GDP 8 százaléka körül várható.

Az infláció az első hónapok gyors esése után a nyáron 2,5-3 százalék között lesz, majd ősztől meredeken emelkedik, s decemberre eléri az 5 százalékot. Az élelmiszerek ára éves átlagban mintegy 7 százalékkal emelkedik, a tartós fogyasztási cikkeké viszont 3-4 százalékkal csökken. Az idei első öt hónapban a bruttó keresetek 7,3 százalékkal emelkedtek.

A versenyszektorban 8 százalékos a növekedés, bár az Országos Érdekegyeztető Tanácsban 2006-ra 4-5 százalékos emelésében állapodtak meg. A költségvetési szférában csak 6,5 százalékos, de az I. negyedévihez képest gyorsuló a bérnövekedés. A minimálbér közel 10 százalékkal lett magasabb.

Az év egészében - a költségvetési konszolidáció ellenére - 3 százalék körüli átlagos reálkereset-emelkedés várható. Az I. félévi 5 százalék körüli dinamika azonban a II. félévben 1-2 százalék körüli ütemre lassul. Ez részben a bérjárulékok emelésének, részben az ismét gyorsuló áremelkedésnek lesz a következménye.

A munkanélküliség csaknem kétéves, folyamatos emelkedés után március óta csökken. Nagyon magas, de javul az ifjúsági munkanélküliség. Az egy évvel korábbinál és az előző hónapokénál valamivel magasabb a foglalkoztatottak száma is.