A megemelt gázárat és távfűtési díjat részben kompenzáló támogatási kérelmet augusztus 1-jétől lehet benyújtani a helyi jegyzőhöz. Aki a gáztámogatást augusztus 15-ig kéri, annak - visszamenőleg - augusztus 1-jétől jár a támogatás, a távhőszolgáltatási támogatást pedig augusztus 31-ig kell benyújtani ahhoz, hogy az október 1-jétől járjon. A minden háztartásnak járó - fogyasztástól függő - gáztámogatást augusztus 1-jétől automatikusan alkalmazzák a szolgáltatók.

A szociálisan rászorult családok ez év végéig történő gáz- és távfűtési ártámogatásáról még június végén hozott rendeletet a kormány. A támogatás ez év végéig jár, aki a távfűtéshez eddig is kapott támogatást, annak nem kell azt újra kérnie.

A vezetékes gáz támogatása augusztus 1-jétől, míg a távfűtés támogatása október 1-jétől jár az év végéig. Gázártámogatásra a fogyatékos támogatásban részesülők, a magasabb összegű családi pótlékot kapók, valamint a nagycsaládosok jogosultak. (Magasabb családi pótlékot azok kapnak, akik tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyereket nevelnek, nagycsaládosnak pedig azok minősülnek, akik három vagy több gyermek után kapnak családi pótlékot.)

Nekik is meg kell felelniük két további követelménynek: az egyik az éves gázfogyasztáshoz, a másik pedig az egy főre jutó jövedelemhez kötött. Az éves gázfogyasztásnak 51-170 ezer  megajoule (MJ) közé kell esnie, ami 1500 és 5000 köbmétert jelent. Ami pedig az egy főre jutó havi jövedelmet illeti, az nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj dupláját, azaz 51 600 forintot, az egyszemélyes háztartásban pedig a háromszorosát, vagyis 77 400 forintot.

Távhő-ártámogatásra ugyanez a csoport jogosult, kiegészülve a nyugdíjasokkal. A jövedelmi korlátok is azonosak. Mindkét támogatást az életvitelszerű lakóhely önkormányzatának jegyzőjétől kell kérni, október 31-ig. Aki igyekszik, és a gázártámogatási kérelmet augusztus 15-ig benyújtja, annak - visszamenőleg - augusztus 1-jétől jár a támogatás. A távhőszolgáltatási támogatást pedig augusztus 31-ig kell benyújtani ahhoz, hogy az október 1-jétől járjon. A támogatás végső határideje azonban ez év utolsó napja. (Csak egyféle - támogatás jár egy családnak, és azt is csak egy családtag veheti igénybe.)

Évi 1500 köbméter gázfogyasztás alatt - szociális alapon - nem jár támogatás, 1500 és 3000 köbméter között a támogatás köbméterenként 16 forint, míg 3000 és 5000 köbméter közé eső éves fogyasztásnál a támogatás köbméterenként 24,30 forint. (A rendelet megajoule-hoz köti a támogatást, a megadott adatok az ebből számított, köbméterhez kötött értékek.)

A távhő támogatása egységesen havi 2.500 forint. A gázszolgáltató a havi számlában már érvényesíti a támogatást, vagyis annyival kevesebbet kell fizetni. Ha 2006-ban a támogatásban részesült család gázfogyasztása meghaladja az 5 ezer köbmétert, akkor a teljes gázártámogatást vissza kell fizetnie.

Aki a korábbi szabályok szerint szeptember 30-án is támogatást kap a távfűtéshez, annak nem kell semmit tennie, az év végéig automatikusan megkapja a havi 2500 forintot. A gazdasági és közlekedési miniszternek a fogyasztás mennyiségétől függő gázártámogatásról szóló rendeletét augusztus 1-jétől kell alkalmazni. Ez egységesen vonatkozik minden háztartási fogyasztóra.

A rendelet korábbi mellékletének a táblázatából kikerült az évi 3 ezer köbméternél többet fogyasztók támogatása. A kisfogyasztó háztartások továbbra is két kategóriát alkotnak, az alsó 1500 köbméterig tart, míg a második sáv az 1500 és 3000 köbméter közti.

Az 1500 köbméteres fogyasztásig tartó alsó sávban a mérőórával rendelkező vezetékes földgázfogyasztók korábban 25,43 forint támogatást kaptak köbméterenként. Augusztustól ez 35,80 forintra emelkedett. Az 1500 és 3000 köbméter közti sávban a köbméterenkénti támogatás elhanyagolható mértékben, 20,43 forintról 20,60 forintra növekedett.

A támogatást a szolgáltató vonja le a számla összegéből. A jogtalanul igénybe vett támogatást az azért felelős szolgáltatónak vagy fogyasztónak továbbra is vissza kell fizetnie, mégpedig a jegybanki alapkamat kétszeresének (13,5 százalék) megfelelő kamattal.