Augusztus 1-től a kenyér 10-15 százalékkal drágult, ebben az emelésben viszont még nincs benne, a szintén augusztustól változó energiaár, a megszorítások következtében növekvő adóteher, és a 15 százalékos áfakulcs megszüntetésének hatása, tehát az alapvető élelmiszereknél további áremelésekre számíthatunk.

A pékek augusztus 1-ével 10-15 százalékos áremelést hajtottak végre. Ez azonban csak a 2004 óta húzódó veszteségeik kiegyenlítésére elegendő, a kormányzati megszorítások eredményeivel kapcsolatban még folynak a számítások, így azokról szeptemberben lesznek egyeztetések - mondta el az [origo] kérdésére Ilonka Boldizsár, a Pékszövetség elnöke.

A megszorítások biztosan hatással lesznek a kenyérárakra, hiszen az energia, a munkabérek, és az általános forgalmi adó 15 százalékos kulcsának 20-ra emelése biztosan be fog épülni az árba. A liszt és az üzemanyag árának emelkedését pedig ráadásnak is tekinthetjük. A kérdés csak az áremelés mértéke, a kereskedelmi partnerekkel szeptemberben tárgyalnak majd.

A pékek bizonyosan nem fogják tudni lenyelni termelési költségeik növekedését, mert az érdekvédelmi szervezet elnöke szerint a sütőipari vállalkozások a túlélésért küzdenek már másfél éve. Miután 2005-ben felélték tartalékaikat, tavalyi 54 pékség ment tönkre, az idei első félévben pedig már 34 pékség zárt be. A szakma nagy része folyamatosan veszteséges, így sokuk számára a kegyelemdöfést jelentheti a bevételarányos, tehát a veszteséges cégek számára is kötelező 2 százalékos, elvárt adó.

Az árak nagy szórást mutatnak, egy kilogramm kenyér 89 és 200 forint közötti összegbe kerül. A finomliszt fogyasztói árában is nagy eltéréseket találunk, 53 és 154 forint között, széles skálán juthatunk hozzá a láncoknál. A legolcsóbb és legdrágább termék között tehát 100 forintnál is több a különbség, ami ebben a kategóriában a 20 százalékos áremelést követően is meglepő.

Ilonka Boldizsát 1 euró körüli kenyérárat tartana optimálisnak, mert a terhek és költségek gyakorlatilag európai szinten vannak, az árak viszont jócskán elmaradnak azoktól - Nyugaton nehezen találunk 1 euróért pékárut.

A jelenlegi alacsony árak, és veszteséges működés oka, hogy a pékek nem tudják továbbhárítani a kereskedők felé költségeik növekedését. Az áruházak haszna csak becsülhető, de az érdekvédő szerint van olyan áruházlánc, amelyik 130 forintért adja a 85 forintért átvett kenyeret. A pékek a versenytörvény miatt nem is foghatnak össze, nem szabhatnak közös árakat, sőt az áremelést sem időzíthetik közösen. Ennek tudható be, hogy a mostani árkompenzációt is július 24. és szeptember 1-je között hajtják végre.