A Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) pályázataira pár nap alatt az egymilliárdos keretet kétszeresen meghaladó, 7500 igénylés érkezett be. Ezek közül 4220-at alapvető hibák miatt el kellett utasítani, ám a többiek még reménykedhetnek. A rohamot látva megjósolható, a Magyar Fejlesztési Banknál készülő, hasonló célú hitelkonstrukció is népszerű lesz.

A március 31-től elérhető Nemzeti Energiatakarékossági Programra biztosított, valamivel több mint egymilliárd forintra igen hamar beérkeztek a pályázatok. Ezért a GKM 2006. április 10-én felfüggesztette "A lakossági energiamegtakarítás támogatása NEP-2006/1", valamint "A megújuló energiaforrások felhasználásának bővítése magánszemélyek számára NEP-2006/2" pályázatainak befogadását.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2006-os lakossági energiatakarékossági pályázataira (NEP I-II.) szabályszerűen, mintegy 7500 pályázat érkezett. A formai szempontok szerinti feldolgozást a pályázatkezelő Energia Központ Kht. folyamatosan végzi, melynek eredményeként a pályázó befogadó nyilatkozatot, hiánypótlási felhívást vagy elutasítást kaphat. A formailag megfelelő, azaz befogadott, illetve hiányokat bepótolt pályázatok tartalmi - energetikai, pénzügyi - kiértékelése is folyamatban van.

Ennek során a közbeszerzési eljárással kiválasztott szakértők minden pályázatról részletes véleményt tartalmazó jelentést állítanak össze. Ezeket a jelentéseket a havonta ülésező Energiatakarékossági Tárcaközi Bizottság megvizsgálja, majd döntési javaslatot terjeszt elő. A pályázat nyertesei a gazdasági minisztérium honlapján tájékozódhatnak, a táblázatot a döntéseket követően, rendszeresen frissítik. A vissza nem térítendő támogatást utófinanszírozás formájában kapják meg a nyertesek, az elvégzett munkálatok után. (Ezért esetleg helyszíni ellenőrzésre is számíthatnak.)

A beérkezett 7500 pályázat anyagi igénye meghaladja a 2,3 milliárd forintot, ami több mint kétszerese a hozzáférhető keretösszegnek - mondta el Lindenberger Tamás, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium sajtó főosztályának vezető főtanácsosa az [origo]-nak. Ami az esélyeket illeti, a beérkezett pályázatok közül 4220-at alapvető hibák miatt elutasítottak. Eddig egyébként a NEP I. keretén belül mintegy 500, a NEP II.-n belül pedig körülbelül 100 igénylést kedvezően bíráltak el, ám a többi pályázó is reménykedhet a támogatásban.

Lindenberger Tamás egyelőre nem tudott a pályázati keret újra-feltöltéséről beszámolni, ám azt megemlítette, hogy a Magyar Fejlesztési Banknál jelenleg dolgoznak ki egy új, szélesebb kör által is elérhető banki terméket, amely hasonló lakossági energetikai fejlesztéseket támogat majd. A várhatóan valamikor ősztől piacra kerülő hitelkonstrukció a lakástípusok szélesebb körét fogja érinteni. A hitelhez valószínűleg 15 százalékos önrész szükséges majd, teljes kerete 20 milliárd forint lesz, amelyből akár 25-35 ezer lakás energetikai korszerűsítése is megoldható lehet.

Az MFB-nél érdeklődésünkre megerősítették a hírt, azonban további részletekről egyelőre nem tudtak beszámolni, mivel a konstrukcióhoz kormánydöntés is szükséges. A hitellel kapcsolatos, további érdemi fejlemények valószínűleg augusztus végén, szeptember elején várhatók.