IMF: nagyobb hatalmat a feltörekvőknek

2006.08.03. 16:44

Hamarosan véget érhet az a furcsa állapot, hogy Kínának kisebb szavazati súlya van a Nemzetközi Valutaalapban, mint Belgiumnak.

Megváltoznak a szavazási erőviszonyok a Nemzetközi Valutaalapban a jövő hónaptól - erősítette meg csütörtökön Tokióban Rodrigo Rato, az IMF vezérigazgatója. Nagyobb súlyt kapnak az úgynevezett feltörekvő gazdaságok annak meghatározásában, milyen kvóta-hozzájárulásokkal rendelkezzenek a szervezet pénzalapjaihoz a tagországok, és változik majd hozzájutásuk a finanszírozási lehetőségekhez is - fejtette ki Rato, megjegyezve, hogy az IMF jelenlegi politikai döntéshozatali rendszerét ezen változások kevéssé fogják érinteni.

Éves, ezúttal szeptemberben, Szingapúrban tartandó ülésén kétéves reformprogramot indít az IMF, több fontos lépés eldöntésére kerül majd sor, ilyen lesz a hozzájárulási kvóták emelése egyes országok esetében, a világgazdaságban elfoglalt súlyuknak megfelelően - nyilatkozta Rato.

Nagyobb szavazati súlyt is kapnak majd ezen országok, s bár Rato nem nevezett meg egyet sem, de potenciálisan Kína és Dél-Korea szerepelhet ezek között. Kínának ma kisebb szavazati súlya van az IMF-ben, mint például Belgiumnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK