A baromfiipar az elmúlt hónapok nehézségei, a magas energia -és takarmányárak, valamit a megszorítások miatt áremelésre kényszerül. Az ágazatban sokan működnek veszteséggel. A Carnex Kft. számára már késő: felszámolás alá került.

Jogerősen felszámolás alá került a Mónos Péter 46 százalékos, Elekes Lajos 4 százalékos, illetve a francia sertéstermelők cége, a Socopa 50 százalékos tulajdonában lévő Carnex Kft. is.

A mezőkovácsházi baromfifeldolgozót működtető Merian-Szerviz Kft-t egyelőre még nem számolják fel, de a Carnex-csoport főbb cégei közül ma már csak kettő van lábon: a Pápai Hús Rt. és az MFB-s kisebbségi tulajdonú, Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Rt. - értesült a Napi Gazdaság.

"A baromfiipart az ág is húzza" - mondta Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke az [origo] ágazati nyereségességet firtató kérdésére. Az elmúlt nyolc hónapban, a madárinfluenza miatt bekövetkezett 16-18 milliárd forintos veszteségei után, drasztikusan emelkedtek a takarmányárak. Ennek két összetevője a hazai kukoricahiány és a gyenge forint miatt, a drága import szója. Az augusztus 1-étől dráguló energia pedig már tél előtt is tovább nehezíti a helyzetet.

A Baromfi Terméktanács elnöke szerint az ágazat már nem tud hatékonyabban működni, ezért most a költségek versenye következik. Az árversenyben ugyanakkor vigyázni kell a minőség fenntartására.

A baromfiágazatban az elmúlt időszak veszteségeinek kompenzálására, 25 százalékos áremelést tart szükségesnek a Baromfi Terméktanács, a szervezet csütörtöki bejelentése szerint.