A vám- és pénzügyőrség közleménye szerint az egyes pénzügyi törvények módosítása megváltoztatta az általános forgalmi adóról (áfa), illetve a közösségi vámjog végrehajtásáról szóló rendelkezéseket. Az új nemzeti szabályozással lehetőség nyílik a vámkezelés időtartamának lerövidítésére.

 

Megváltoznak a Magyarországon végzett ún. "vám- és adójogi szabad forgalomba bocsátás adómentes szállítással egy másik tagállamba" vámkezelési tétel alkalmazásának nemzeti adóra vonatkozó szabályai is szeptember 1-jével. Így ha Magyarországon nyilvántartásba nem vett, külföldi adóalany kéri a vámkezelést, akkor az adó biztosítása érdekében import adójogi megbízottat kell igénybe vennie. Ekkor valószínűsíteni kell, hogy az importáló a behozott terméket az áfatörvény szerint adómentesen értékesíti, illetve a harmadik országból behozott árura az áfa összegének erejéig - egyes kivételektől eltekintve - adóbiztosítékot kell nyújtani.

Változás lesz továbbá, hogy az importőr a szabad forgalomba bocsátásról szóló határozat közlésének napjától számított 30 napon belül az importált terméket másik tagállamba, igazoltan ki kell szállítania vagy szállíttatnia. A határidő leteltét követő 15 napon belül pedig mindezt igazolnia kell a vámhatóságnak. Ellenkező esetben a vámhatóság az adóbiztosítékot nem szabadítja fel, és határozattal megállapítja az adót.

Régóta húzódó kérdés megoldására tesz pontot a szeptember 1-jével hatályba lépő, a közösségi vámjog végrehajtásának részletes szabályairól szóló PM rendelet módosítása. Ez szabályozza, hogy egyszerűsített eljárásban, milyen módon vehet részt a közvetlen képviselő. A rendeletmódosítás lehetőséget nyit a helyi vámeljárási engedéllyel rendelkező gazdálkodó, közvetlen képviselőként való eljárására. Ezáltal a helyi vámkezelési engedély szabad forgalomba bocsátási és kiviteli vámeljárásokra is kiterjeszthető lesz.

A módosítások harmadik köre a vámáru-nyilatkozat ellenőrzés nélküli elfogadására vonatkozó lehetőség biztosításának egységes alkalmazására terjed ki. Erről a vámeljárások helyszíne szerinti vámhivatalok előzetes minősítés alapján döntenek, így az ügyfélnek nem kell végigvárnia az árunyilatkozat ellenőrzését, hanem a fizetendő vámtartozás, adók és díjak megfizetése vagy biztosítása után, az áru azonnal kiadható.

Eddig a "gyors" vámkezelésre, elsősorban a közösségi vámjog mellett engedélyezett, egyszerűsített vámkezelési eljárásokban volt lehetőség. Ezzel a nemzeti szabályozással már a normál eljárásban is jelentősen lerövidülhet a vámkezelés időtartama.