Legyen zöldövezet, de közel a centrumhoz

2006.08.08. 17:10

Egy friss felmérés szerint a fővárosiak többsége nem költözne el Budapestről, de negyedük a városon belül örömest váltana lakóhelyet. Zömük csendes, nagy zöldterülettel körülvett, de a Belvároshoz közeli környékre menne lakni.

Elsősorban azok választanák lakóhelyül Budapestet, akik sohasem éltek más településen, de arányuk a város összlakosságában is meghaladja az 50 százalékot - derül ki a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. vizsgálatából, melyet a Fővárosi Önkormányzat számára készített. Az elemzés eredményeit Ongjerth Richárd, a kht. ügyvezetője és Bihary Gábor, a Fővárosi Közgyűlés Európai Integrációs és Külügyi Bizottságának elnöke ismertette keddi sajtótájékoztatóján.

A telefonos kérdezés alapján elkészített tanulmány megállapítja, hogy a budapestiek elsöprő többsége (72 százalék) legszívesebben családi házba költözne, további 13 százalékuk pedig kertes, villaszerű társasházba, míg régi, többemeletes bérházba csupán 5 százaléknyian vágynak. Valamennyi típus - beleértve a 2 százalékos népszerűségi mutatóval bíró panelt - azok körében a legnépszerűbb, akik most is ott laknak.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy a környezettel szembeni legfőbb elvárás, hogy csendes és zöldövezeti legyen, de a jó infrastrukturális ellátásról és a Belváros (viszonylagos) közelségéről sem sokan mondanának le. A legnépszerűbb kerületek közé tartozik a II., a XIV., a XI., a XII. és a III, ebben a sorrendben.

A lakosok mobilitása változó. Valamivel több mint egynegyedük költözött háromnál többször, és érdekes módon a válaszadók fele élt már vidéken is. A megkérdezettek háromötöde nem akar elköltözni jelenlegi otthonából, egynegyedük (elsősorban a lakótelepen élő réteg) viszont kifejezetten szeretne.

Az életminőséggel való elégedettséget firtató kérdésekre összesen 42 százaléknyian felelték, hogy Budapesten jó élni. A válaszadók közel fele szerint jó is és rossz is, egytizedük pedig úgy nyilatkozott, hogy rossz ebben a városban élni. Háromnegyedük kimondottan ajánlaná a saját lakóhelyének környékét egy olyan budapesti barátjának, aki éppen költözni készül.

Az elégedettség a boltok, üzletek elérhetőségével kapcsolatban a legmagasabb, a tisztasággal a legalacsonyabb. Az átlagosnál valamivel rosszabb érdemjegyet kapott a szabadidős parkok, játszóterek száma és a tömegközlekedés. Általában elmondható, hogy a költözési szándékot sokkal inkább a lakás méretével, illetve jellegével szembeni kifogások motiválják, semmint a tágabb környezettel való elégedetlenség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK