Magasabb a vártnál az ipari termelés

2006.08.08. 11:44

Az ipari termelés 2006 júniusában az előzetes, szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazított index szerint 1,8 százalékkal nőtt az előző havi, és - munkanap-tényezővel korrigálva - 11,5 százalékkal emelkedett a 2005 júniusi szinthez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A vártnál magasabb adat nem okozott jelentős meglepetést az elemzőknek, akik a megszorítások miatt visszaesést várnak.

Kiigazítatlan számok alapján, az ipari termelés a tavaly júniusit 8,8 százalékkal haladta meg. A termelés volumene az év első hat hónapjában 10 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipari termelés 2006 májusában 10 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest. Munkanaphatástól megtisztítva 7,4 százalék volt a növekedés. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 1,2 százalékkal emelkedett.

Az idén az első öt hónapban az ipari export 14,9 százalékkal, májusban 16,3 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakának mértékénél.

Tavaly júniusban az ipari termelés a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint 1,5 százalékkal csökkent az előző havi, és - munkanaptényezővel korrigálva - 6,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője szerint nem okozott meglepetést az adat, mivel az év során az ipari termelés már többször túlteljesítette a piaci várakozásokat. Az elemző szerint a magas bázis miatt visszaesik a második félévben a termelés növekedése. Az Erste Bank szakértője 2006-ra 7,5-8 százalék körüli bővülésre számít.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője is alacsonyabb, 9 százalék körüli munkanaptényezővel kiigazított indexet várt júniusra, de mint mondta, a publikált adat beleillik a trendbe.

Véleménye szerint az év második felében az export lassulása, és a megszorító intézkedések hatására lassul az ipari termelés növekedése, az év egészére 8,5 százalék körüli bővülést vár.

KAPCSOLÓDÓ CIKK