A Balaton partján, valamint a nyári rendezvényeken az ország egész területén ellenőriz az APEH, így a Sziget Fesztiválon is. A múlt hétvégi Forma-1 Magyar Nagydíjon több mint 100 vizsgálatot végeztek az adóellenőrök, és 1,8 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki.

A három hete tartó folyamatos adóellenőrzések a bevétel eltitkolására, az igazolatlan eredetű árukra, és a fekete foglalkoztatás felderítésére irányulnak. A Forma-1 Nagydíjon górcső alá kerültek a termék-értékesítőkön kívül a szobakiadással, illetve parkoló-üzemeltetéssel foglalkozó vállalkozók is. Hat magánszemély "feketén" próbált szobát kiadni reggelivel, valamint a parkolók 40 százalékában titkolták el az üzemeltetők a bevételeket. A Forma-1-es versenycsapatok emblémáját is hordozó ajándéktárgy és ruházati termékek kereskedőinél 24 esetben kezdeményeztek árueredetre irányuló vizsgálatot az adóellenőrök. A hétvége eredményeképpen 1,8 millió forint mulasztási bírság kiszabása várható, továbbá 2 esetben, 12 napos tevékenység-felfüggesztésre számíthatnak a mulasztók.

Az APEH a Balaton idegenforgalmilag frekventált területein is végez vizsgálatokat. Ezeken a helyeken kissé csökkent a mulasztások száma, de még mindig meghaladja az ellenőrzések 35 százalékát, a bevételüket eltitkoló adózók száma viszont a korábbi felére csökkent.

A Józsefvárosi piacon és a környékén árusítást végző vállalkozások szintén gyakori ellenőrzések tárgyai. A tapasztalatok szerint a piacon az árusok fele továbbra sem regisztrálja bevételét, sok a hamis márkajelzésű, igazolatlan eredetű áru, melyeket több esetben a helyszínen tevékenykedő "számlaárus"-tól vásárolt dokumentumokkal próbálnak legálissá tenni.

Az adóhivatal továbbra is folytatja akcióit, így a Sziget Fesztiválra is készülnek az adóellenőrök.