Nukleáris erőmű építését tervezik Nigériában, a világ nyolcadik legnagyobb olajtermelő országában. A reaktort Kínából szállítják majd az afrikai államba.

A nukleáris technológia elsajátítására való törekvés a békés alkalmazásokra irányul az ország gazdasági-társadalmi fejlődésének elősegítése érdekében - jelentette ki Olusegun Obasanjo, Nigéria elnöke, miután beiktatta az ország atomenergia-bizottságának tagjait. A bizottság az ország leendő atomerőműveinek létesítésén dolgozik majd.

Nigéria egyértelműen elkötelezett az atomsorompó-egyezmény mellett, a bizottság feladata a nemzeti nukleáris program "támogatása, koordinálása és racionalizálása" lesz. A tíztagú bizottság elnöke Obasanjo, míg tagjai többek között a tudományos és technológiai, illetve az ipari miniszter. A bizottság igazgatója Ibrahim Umaris professzor, aki egyben az elnök tanácsadója energetikai kérdésekben.

Nigéria első kutatóreaktora 2004 óta üzemel az Ahmadu Bello Egyetemen, Zariában, az ország északi részén. Obasanjo kijelentette, a reaktor létesítése kihangsúlyozta az ország szándékait a legmagasabb tudományos és technológiai színvonalon történő fejlesztésekre. A 30 kW-os reaktor Kínából történő beszerzésében a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (International Atomic Energy Agency) nyújtott segítséget - tájékoztatta az [origo]-t a Magyar Energia Hivatal.