Késik a hatósági erőműár bevezetése

2006.08.15. 9:52

A parlament még a választások előtt megszavazta, ma még sincs hatósági erőműár. A beavatkozás lassan értelmét veszti, hiszen jövő év júliusától a központi árszabályozás mindenképpen megszűnik.

Bár a T. Ház elfogadta azt a törvényt, amely ismét meghatározná az erőművek által termelt áram eladási árát, máig nem vezették be a hatósági erőműárat. A tervezet elkészült, a tárcánál mégis egyeztetésre hivatkoznak, írja a Népszabadság.

A kormány 2003 előtt maga határozta meg, hogy az erőművek mennyiért adják az áramot az állami kézben lévő Magyar Villamos Műveknek (MVM). Később ezt a feladatot az MVM-re ruházták, így a társaság és az erőművek maguk határozták meg, majd hosszú távú szerződésekben rögzítették az árakat. A titkosított tarifák hatása minden bizonnyal megjelenik a kiskereskedelmi árakban is. A lakossági célú áramkereskedelem összes többi elemének ármeghatározási joga egyébként a kormánynál maradt, az MVM tehát központilag meghatározott árakon adja az áramszolgáltatóknak, azok pedig a lakosságnak a villamos energiát.

Sok az elsősorban magántulajdonú erőműveknek juttatott haszon a mostani helyzetben, ismerte el Kóka János. A gazdasági miniszter központi árak eltörlésekor azonban még úgy vélte, hogy az MVM-nek és az erőműveknek tárgyalásos úton kellene csökkentenie a tarifát. Tavaly néhány nagy erőmű - például a német tulajdonban lévő Mátrai és a svájci hátterű Csepeli - "többmilliárdos árengedményt" tett az MVM-nek. Kóka szerint az, hogy januárban nem emelkedtek a lakossági áramárak, részben ennek is köszönhető.

Bár a törvényt megszavazták, a végrehajtás megakadt: a tervezet hónapok óta "tárcaegyeztetésen" van. A Népszabadság értesülései szerint a belső árakat ismerő Magyar Energia Hivatal (MEH) az erőműtarifákat előzetesen már az augusztusi árváltozásokkal együtt meghatározta, így több mint 10 milliárddal csökkentette volna az erőművek összesített idei bevételeit. Kuhl Tibor, az egyik fő érintett Dunamenti Erőmű elnökének nincs tudomása a hatósági erőműár bevezetésének tervezett időpontjáról. Korábban kifejtette, hogy a központi ár újbóli bevezetése "botorság", ami ellen határozottan tiltakoznak.

Az erőművek extra hasznának csökkentésével elsősorban az MVM tenne szert többletbevételre, annak egy része azonban a megújuló energiák termelésének támogatására menne el. Így tehát nem megvalósítható az a javaslat, hogy az erőművek alacsonyabb haszna a lakossági áramár tízszázalékos mérséklését eredményezze, melyet a Fidesz a választások előtt vetett fel. Ekkora árcsökkenés az energetikai szakemberek szerint a jelenlegi nyersanyagárak mellett bizonyosan tönkretette volna az ágazatot.

A probléma jövő év júliusától érvényét veszti, hiszen a piac teljes felszabadításával automatikusan megszűnik a hatósági tarifa az erőműveknél és máshol is. Addig már az is lehetséges, hogy egyáltalán nem hirdetik meg a hatósági erőműtarifát. Az áram- és gázárak felszabadításának várható hatásairól pedig biztosat egyelőre még nem lehet megállapítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK