Augusztusra 167,1 milliárd forintos államháztartási hiányt vár a Pénzügyminisztérium a helyi önkormányzatok nélkül. Ezzel az első nyolc havi összesített hiány 1419,1 milliárd forintra emelkedne. A szeptember végi deficitterv 1562,6 milliárd forint, így szeptemberre a közvetett hiányprognózis 143,5 milliárd forint.

Az idén összességében 1769,6 milliárd forintos hiányt vár a Pénzügyminisztérium, ami 2,6 milliárd forinttal magasabb, mint az egy hónappal ezelőtt előre jelzett 1767,1 milliárd forint. Katona Tamás, a tárca államtitkára csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján jelezte, hogy szeptember végére a pénzforgalmi szemléletű bruttó hazai termékhez (GDP) arányosított államháztartási hiány 6,7 százalékra emelkedik a július végi 5,4 százalékról, míg év végére a GDP 7,6 százalékára nő.

Júliusban egyébként az előzetes adatoknak megfelelően, a Pénzügyminisztérium által előzetesen prognosztizáltnál 7,8 milliárd forinttal nagyobb, 33 milliárd forintos többlet keletkezett az államháztartásban. Ebből a központi költségvetésben 17,1, az elkülönített állami pénzalapoknál 17,8 milliárd forintos többlet alakult ki júliusban. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjai a hetedik hónapban is hiánnyal zártak, a deficit 1,9 milliárd forint volt.

Az idei első hét havi államháztartási hiány 1252 milliárd forintra csökkent, ami a GDP 5,4 százalékát jelenti. A tárca prognózisa 1277 milliárd forintos, a GDP 5,5 százalékát kitevő deficittel kalkulált. Az 1252 milliárd forintos első héthavi deficit a teljes éves előirányzat mintegy 70,7 százalékát teszi ki.

A tárca a vártnál nagyobb többletet azzal magyarázza, hogy a bevételek a vártnál kedvezőbben alakultak. A tervezetnél ugyanis több bevétel érkezett a társasági adóból, az egyszerűsített vállalkozói adóból, és az általános forgalmi adóból is. A PM államtitkára azonban azt is hangsúlyozta, hogy az adóbevételek ebben az évben alapvetően a prognózisnak megfelelően alakulnak, az eltérések az előrejelzéstől hibahatáron belüliek.