Tűzijáték 60 ezer forinttól rendelhető

2006.08.19. 8:38

Számos lehetőség van magánúton tűzijátékot szervezni, arra azonban számítani kell, hogy ennek költségei minimum 60-100 000 forintot tesznek ki. Az utóbbi években egyre több a tűzijátékok lebonyolításával foglalkozó cég.

A kisebb - I. kategóriás - pirotechnikai eszközöket, például a szikrázó tortagyertyát, minden 14 év feletti ember megvásárolhatja az erre szakosodott boltokban. Az ilyen termékek ára pár száz és több ezer forint között mozog. Aki azonban komolyabb tűzijátékra vágyik, az csak végzett pirotechnikusokkal csináltathat tűzijátékot.

Aki ilyen céghez fordul, jó, ha tudja viszont, hogy a hatósági engedélyek beszerzése miatt, az eseményt  minimum 15-30 nappal korábban meg kell rendelni. Az engedély ára 18 000 forint, de több cég kialakított engedélyhez nem kötődő műsorokat is. Az úgynevezett last minute tűzijáték esetében nem kell 15 napot várni az engedélyeztetésre, a műsort pár napon belül lebonyolítják. A tűzijáték előkészítése helyszíni szemle után indul, függ ugyanis a helyiség vagy tér méretétől, valamint a várható időjárástól. Egy tűzijáték ára nettó 60 000 forinttól akár több tízmillió is lehet.

A vállalkozások a legkülönfélébb ajánlatokkal csalogatják magukhoz a vevőket. Lehet családi tűzijátékot rendelni, esküvőre, ballagásra, születésnapra, de létezik például parti, ünnepi, barokk és beltéri csomag is. Kérhetők akár speciális feliratok vagy zenék is. Nappali tűzijátékkor füstrajzok, lampionok, konfettibombák helyettesítik az éjszakai fényeket.

A tűzijáték ára elsősorban nem annak hosszától, hanem az effektek minőségétől és mennyiségétől függ, így egy tízperces műsor kerülhet 100 000 forintba, de ennek többszörösébe is. A legkisebb kaliberű tűzijáték 50 milliméter, innen indulnak az árak is. A különböző típusú, de azonos átmérőjű termékek között nincsen árbeli különbség. A tűzijátékért fizetett összeg mellett gyakran kell addicionális költségeket is állni. Cégenként változó, de ilyen lehet például a szállítás, a helyszín vagy a hatósági engedély. Budapesten egy tűzijáték gyakran kétszer annyiba kerül, mint vidéken, mivel többet kell fizetni az esetleges útlezárásokért, a biztonsági előírások betartásáért.

Egy cégnek 100 000 forint alatt nem éri meg tűzijátékot elvállalni, mivel így a kiadások magasabbak lesznek a bevételnél - mondta el az [origo]-nak Tokai Tamás, a Tűzijáték-Varázs pirotechnikusa. A megrendelő visszatérésének reményében azonban gyakran olcsóbb műsort is megszerveznek. A tapasztalat szerint ugyanis az elégedett kliensek egy legközelebbi megrendelésnél is a már ismert céget választják, annak ellenére, hogy egyre több új vállalkozás jelenik meg a piacon.

Egy falu vagy kisebb település évente átlagosan 200 000 forintot költ tűzijátékra. Ez évente egy ünnepi tűzijáték költségeit fedezi. Ennél valamivel többet áldoznak a kisebb városok, többnyire 300 és 600 000 forint között. A nagyobb városok, megyeszékhelyek 600 000 forinttól akár 3 millióig is költhetnek tűzijátékra. A legtöbb helyen évente egy, maximum kettő műsort rendeznek, melyet - legalább részben - az önkormányzat finanszíroz. Jellemzőek még a cégek ünnepségeit záró tűzijátékok, a nagyobb vállalatok akár milliós összeget is kifizethetnek. Az ilyen nagyságrendű megrendelés azonban viszonylag ritka. A magánszemélyek a tűzijátékokkal foglalkozó cégek forgalmának elhanyagolható százalékát teszik ki, hiszen nem túl gyakoriak, és elsősorban az olcsóbb árkategóriákat célozzák meg.

A sok új cég miatt egyébként egyre telítettebb a piac, és mivel a munka szezonális jellegű, a legtöbb pirotechnikus alkalmi szerződéssel dolgozik. Pirotechnikusi vizsga letételére OKJ-s tanfolyam elvégzése után van lehetőség. Minden tűzijátékkal foglalkozó cégnek kell felelősségbiztosítással rendelkeznie, mivel a megrendelőt ért anyagi kár a pirotechnikus és a cég felelőssége.

Amit a törvény előír

A polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletét a 2003. december 1-től hatályos 155/ 2003. (X. 1.) kormányrendelet szabályozza. Ez a rendelet a korábbi jogszabály általános tiltásával ellentétben az úgynevezett "játékos pirotechnikai termékeket" (az I. kategóriás termékeket, pl. tortagyertya, más, kis hatóanyag tartalmú termékek, mint a füstbombák) szabadon birtokolhatóvá teszi. Ez azt jelenti, hogy azokat a 14. életévet betöltött állampolgárok bármikor megvásárolhatják, és közintézmény, középület, sportlétesítmény, repülőtér, "A-C" tűzveszélyességi osztályba tartozó hely kivételével, közterületen is felhasználhatják. A felsorolt létesítményekben azonban kizárólag pirotechnikus felügyeletével, tömegközlekedési eszközökön pedig semmilyen módon sem használhatók fel, és csak zárt csomagolásban szállíthatók.

A pirotechnikai tevékenység nem sértheti, illetve nem veszélyezteti az emberek és állatok életét, testi épségét, az emberek vagyonát, a természeti és az épített környezet, valamint a tűzvédelmi előírásokat. A jogszabály időlegesen, december 28-tól 31-ig, nagykorú személyek részére megengedi a kis tűzijátéktermékek (pl. tűzforgó, vulkán, vezetőpálcás rakéta, petárda, szikraszökőkút) engedély nélküli megvásárlását, birtoklását, tárolását és december 31-én 18 órától január 1-én 6 óráig történő felhasználását. Január 1-e után azonban a fel nem használt vagy hibás, illetve lejárt szavatosságú terméket 5 napon belül vissza kell szállítani a forgalmazónak, aki azt térítés nélkül köteles visszavenni. Az említett időszakon kívül az ilyen termékek vásárlása, birtoklása és felhasználása egyaránt engedélyköteles.