Jövőre csökkenő reálbérrel, magasabb inflációval és emelkedő államadósságal számol a kormány. Euró leghamarabb 2011-ben lehet. A megemelt adók 2010-ig biztosan érvényben maradnak. Ezt jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a konvergenciaprogram társadalmi vita előtti változatának ismertetésekor.

A kormány felfelé módosította az inflációs várakozását 2007-re az eredeti 5,5 százalékról 6,2 százalékra, 2008-ra pedig 3,0 százalékról 3,3 százalékra - jelentette be Gyurcsány Ferenc. "Az ERM-II-be történő belépés reális idősávja 2007 és 2009 között lehetséges, az erre vonatkozó döntést ebben az időszakban kell meghozni" - mondta a kormányfő. Ez lényegében 2009-2011 közötti euró-bevezetést jelenthet.

A miniszterelnök jelezte: a kormány az idei évre 2 százalékos egy főre jutó reáljövedelem-emelkedést vár, majd jövőre 1 százalékot meghaladó reáljövedelem-csökkenéssel számolnak. A kabinet 2008-ban a reáljövedelmek szinten maradására, majd 2009-ben enyhe emelkedésére számít. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor elmondta: a kormányzati ciklus végéig, tevát 2010-ig szándékai szerint maradnak a megemelt adók.

A konvergenciaprogramot öt évre előre készíti el a kormány, amelyben két nagy gazdaságpolitikai ciklust terveznek. Az első 2006 és 2009 között a tartós egyensúlyt teremti meg, míg a 2009-11 közötti a tartós és magas szintű növekedésé lesz. "A folyamatos húzd meg, ereszd meg után visszatérés kell egy hosszú távú növekedési pályára" - jelentette ki a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden a Parlamentben a konvergenciaprogram bemutatásakor. "A cél az, hogy strukturális reformokkal megszakítsák a hiányok ciklikusan visszatérő természetét" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

 

A konvergenciaprogram jelenlegi verziója az idei 10,1 százalékos bruttó hazai termék (GDP) arányos államháztartási hiány után jövőre 6,8 százalékos, 2008-ra 4,3 százalékos, míg 2009-re 3,2 százalékos deficitet irányoz elő a nyugdíjkorrekció nélkül - áll a sajtótájékoztatóra elkészített prezentációban. Ezek az adatok megfelelnek az előzetesen kiszivárogott információknak. (Az [origo] által megkérdezett elemzők szerint  a kiszivárgott tervezet hitelesnek fogadható el, igaz, a szakemberek éppenhogy elégségesre értékelték a kormány által a gazdasági egyensúly helyreállítására készített csomagot.)

Új információ viszont, hogy a program szerint 2010-re a GDP arányában 2,7 százalékra csökken a deficit. A bruttó államadósság pályája a kiszivárogtatottnál rosszabb lesz. Az idei évi 67,9 százalékos mértékről jövőre a GDP 71,5 százalékára, 2008-ra pedig 72,7 százalékára ugrik fel. Ezt követően 2009-re 70,8 százalékra mérséklődik.

A miniszterelnök azt is jelezte, hogy 2009 után folytatni kell az államháztartási hiány csökkentését, a 2009-et követő 4 évben fél-fél százalékpontos GDP-arányos államháztartási hiánykiigazítást terveznek. A kormány tervei szerint így 2010-ben a bruttó államadósság a GDP 68-69 százalékára, 2011-re 65-67 százalékra mérséklődik.

A konvergenciapálya lényege, hogy a beruházások növekedési üteme meghaladja a fogyasztás ütemét. 2009-től a növekedés visszatér a 4-5 százalék közötti sávba. A minden egyéb korrekciós tényezőtől megtisztított államadósság tekintetében 2009-ben lesz olyan év, amikor csökken a bruttó államadósság. 

"A hétköznapi élet reális hétköznapi dolgaiban legyen Magyarország a legfejlettebbekhez hasonló" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden a Parlamentben, hozzátéve: a jövedelemtermelő képességben, jövedelmekben, növekedésben, fejlesztésben, szolgáltatások színvonalában kell felzárkózni. "Ez a végső cél - ehhez rendel eszközöket a konvergenciaprogram" - jelentette ki a miniszterelnök. A növekedés pillérei egyrészt a fejlesztések, másrészt a reformok és a kiigazítás lesznek.

Ehhez átalakítják a megyei intézményrendszert, és 2007-től, az államigazgatással kezdve átalakul a közalkalmazottak bérezési rendszere, több lépcsőben a teljesítménybérezésre állnak át. Emellett a miniszterelnök elmondta: része az átalakításnak az egészségügy, a gyógyszerfinanszírozás és a nyugdíjrendszer átgondolt reformja is, ezek azonban rövid távon nem hoznak kiadás megtakarítást. Gyurcsány Ferenc kijelentette: a gázártámogatás megmarad, azonban célzott szociális szempontokra alapozva - jövőre az állam a lakosság gázszámlájának ötödét állja.

A  konvergenciapálya alapján a miniszterelnök szerint Magyarország számára 2007 és 2009 között lehetőség lesz elkezdeni az euró bevezetéséhez szükséges ERM II átváltási rátát. A miniszerelnök arra alapozta kijelentését, hogy az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokhoz csak megközelítő pályán kell állnia az országnak ahhoz, hogy elkezdhesse a 2 éves ERM II ciklust.

 

A kormány csütörtök-pénteken foglalkozik majd a programmal, péntek délután bemutatja azt, és legkésőbb péntek éjfélig teljes egészében nyilvánosságra hozza. Első olvasatban ezt a programot csütörtökön délután tárgyalja meg a kormány. Itt készül el az addig csak szakértői anyagokból álló programtervezet - jelentette ki sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc.

Szerdán a munkavállalókkal, csütörtökön délután a munkáltatókkal egyeztet infromálisan a kormány a konvergenciaprogramról. "Egy tárgyalási keretet juttatunk el az oldalak képviselőihez" - mondta a miniszterelnök. A folyamat valamennyi hivatalos lépcsőjében nyilvános dokumentumok alapján tárgyalunk" - tette hozzá.

A tervezetet jövő héten hétfőn az OÉT, ezt követően kedden a parlamenti pártok vitatják meg a miniszterelnökkel. Ezután kapja meg az ÁSZ és a konvergenciatanács. Az ÁSZ és a konvergenciatanács véleményének ismeretében véglegesíti a kormány a programot.