Szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Kína és Chile, ez Peking első ilyen szerződése Dél-Amerikában. Az egyezség Kína számára könnyebb hozzáférhetőséget biztosít Chile kiterjedt természeti kincseihez, például a rézhez, Chile pedig megcélozhatja a hatalmas kínai piacot.

Az egyezség "mérföldkő" az ország gazdasági terjeszkedésében - jelentette ki Michelle Bachelet chilei államelnök. Kína gyorsan növeli kereskedelmi megállapodásainak számát a fejlődő világban, így teljesítve egyre növekvő igényeit a nyersanyagok iránt. Chile ideális kereskedelmi partner Peking számára, mivel Kína jelenleg a világ első rézfogyasztója, Chile pedig a fém legnagyobb termelője, írja a BBCNews.

A szerződés Chile kínai exportjának 92 százalékát mentesíti a vámtarifától, valamint a chilei tarifákat is eltörli Kína exportjának 50 százalékánál. A többi chilei exportcikkre a jelenlegi díjszabások még öt-tíz évig maradnak érvényben. Chile összesített exportbevétele Kína felé 4,6 milliárd dollár volt tavaly, míg a világ többi részén a dél-amerikai ország 2,5 milliárd dollárt ért el.

Az egyezség aláírásának időpontjában, egy sztrájk miatt áll a termelés Chile legnagyobb rézbányájában. Az Escondidában dolgozók béremelési viták miatt döntöttek a munka beszüntetése mellett.