Júliusban 11 kereskedelmi egység működési engedélyét kellett felfüggeszteni, leggyakrabban lejárt szavatosságú élelmiszerek, nem megfelelő tárolás és a takarítás hiánya miatt.

Összesen 117 millió 900 ezer forint bírságot szabott ki az ÁNTSZ júliusban a fokozott élelmiszer-egészségügyi ellenőrzések során - olvasható az ÁNTSZ honlapján csütörtökön közölt elemzésben. Összesen 6575 - főleg vendéglátó és kereskedelmi - egységben 6993 ellenőrzést végeztek a július 1-től 31-ig tartó időszakban.

A leggyakoribb probléma - a jelentés szerint - ebben a hónapban is a lejárt élelmiszerek forgalmazása, a nem megfelelő tárolás és a takarítás hiánya volt, de nem csökkent a tojásfertőtlenítés mellőzésével, a védőruhák hiányával és a fagylaltkönyv vezetésének elmaradásával kapcsolatos szabálysértések száma sem.

A júliusi hónapban 1688 esetben született bírósági határozat és 11 egység esetében függesztették fel a működési engedélyt. A legtöbbször szabálytalan árutárolás, engedély nélküli árusítás és a vízellátás hiánya miatt kellett intézkedni, de előfordult, hogy a rovarok túlzott elszaporodását vagy a munkaköri alkalmasság orvosi vizsgálatának hiányát kifogásolta az ÁNTSZ.

Kimagasló figyelmet fordítottak az ellenőrzések során az ifjúsági és gyermektáborokra, illetve a fagylalt gyártásának és árusításának körülményeire, de kirívó szabálytalanságot nem tapasztaltak ezen a téren. A jelentés ezt azzal indokolja, hogy manapság már a legtöbb fagylaltárusító helyen porból készítik vagy beszállítóktól rendelik a jeges édességet, és ennek köszönhetően a fagyi nem áll sokáig egy helyen.