Nagyszabású fejlesztés a Graphisoft Parkban

2006.08.24. 14:42

Várhatóan 2008 végéig nettó 27 ezer négyzetméter új irodaterület, 35 ezer négyzetméter garázs és tároló, valamint 1320 darab zárt parkolóhely épül a Graphisoft Parkban.

A cégbírósági bejegyzés előtt álló  Graphisoft Park SE 2008-ig - a már megkezdett beruházásokkal együtt - 42-44 millió euró értékű ingatlanfejlesztést valósít meg - közölte a megalakuló társaság a részvényeinek tőzsdei bevezetéséhez csütörtökön kiadott kibocsátási tájékoztatóban.

A 212 millió 633,48 ezer euró alaptőkéjű Graphisoft Park 10 millió 631 674 darab, egyenként 0,02 euró névértékű részvényének budapesti tőzsdei bevezetését kérte a társaság.

A Graphisoft SE-ből kiváló Graphisoft Park tulajdonába került a Graphisoft 82354 négyzetméteres Duna-parti földterülete és a rajta lévő nettó 16 900 négyzetméter iroda, garázs, raktár és szervizhelyiség, valamint a folyamatban lévő építkezések. A tájékoztató szerint 2008 végéig nettó 27 ezer négyzetméter új irodaterület, 35 ezer négyzetméter garázs és tároló, valamint 1320 darab zárt parkolóhely épül.

A Graphisoft az ingatlanfejlesztéseket saját forrásból finanszírozta. A terület teljes beépítéséhez - a már folyó beruházások kifizetett számláit és a Graphisoft Park várható készpénztermelő képességét  figyelembe véve - összesen 40 millió euró hitelfelvételre lehet szükség.

A kibocsátási tájékoztató részletezi a lehetséges kockázatokat. A társaság nem megbecsülhetőnek nevezte a környezetszennyezés kockázatát. A Graphisoft Park ugyanis a volt Óbudai Gázgyár területén van. Ugyanakkor az ingatlan a kétezer éves romváros, Aquincum területén fekszik, és értékes régészeti leleteket rejt. A befejezett és már megkezdett építkezések területén eddig a régészeti feltárások 6-8 hónapot vettek igénybe.

A társaság felhívja a figyelmet az árvízveszélyre és a területre vonatkozó beépíthetőségi előírások bizonytalanságára. Nincs hatályos részletes rendezési terv, mert az előző 2003. december 31-én érvényét vesztette.

A Graphisoft Parkban jelenleg 31 cég bérel irodát, illetve kötött előbérleti szerződést. A társaság a kockázatok között említi azt is, hogy ezek közül négy vállalkozás a bérlője a teljes irodaállomány 60 százalékának, és a fejlesztések megvalósulásával ez a koncentráció tovább növekedhet.

A szintén csütörtökön közzétett alapszabály szerint a tulajdonosi bejelentési és közzétételi kötelezettség az első öt százalék, majd az 50 százalékos tulajdoni arány eléréséig minden újabb 5 százalék megszerzésénél kötelező.

Ezt követően a 75, 80, 85 és 90 százalékos befolyás elérését kell bejelenteni és közzétenni. Ugyanakkor a tőkepiaci törvénynek megfelelően a 25, illetve 33 százalékot elérő tulajdonos ezt az arányt csak nyilvános vételi ajánlattal lépheti túl.

A Graphisoft Park 25 százaléknyi részvénye Bojár Gábor tulajdona. Tari István Gábor 10,1 százalékot, Hornung Péter 4,8 százalékot birtokol. A részvények 13,2 százaléka a Graphisoft nyolc korábbi és jelenlegi vezetőjének tulajdona. A saját részvények aránya 6,3 százalék, a többi pedig más kisbefektetőknél van.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK