Nem közeledett érdemben kormánypárti és ellenzéki képviselők álláspontja a konvergenciaprogramról a parlament költségvetési bizottságának kedd délutáni hűromórás vitája során. A programot csütörtökön véglegesíti a kormány, majd pénteken küldi el Brüsszelbe.

Az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának keddi ülésén Varga Mihály bizottsági elnök (Fidesz)  - miután köszöntötte a megjelenteket, köztük Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék elnökét, Veres János pénzügyminisztert és Katona Tamás államtitkárt - sajnálkozását fejezte ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távolmaradása miatt, aki sűrű programja miatt nem tudott eljönni a bizottsági ülésre.

A sikertelen hétfői ülés után kedden már jóval többen megjelentek - mondta Varga. Ha nincs is sok idő, a konvergenciaprogramot illető érdemi változtatás kell és lehetséges. Nem a program megítélése vagy "szétvitatása" a cél. A cél egy jól kidolgozott, erősebb, hitelesebb, szakszerűbb konvergenciaprogram benyújtása Brüsszelnek.

Ezután a napirend szerint Veres János pénzügyminiszter ismertette a konvergenciaprogrammal kapcsolatos helyzetet. Elmondta, a tavaly decemberben benyújtott tervezet Brüsszel nem dobta vissza, hanem 2006. szeptember elsejéig haladékot adott átdolgozásra. Tehát nem volt elutasított program - hangsúlyozta Veres János. A most benyújtandó programot széles körű egyeztetés előzte meg, több alkalommal is. A kormány csütörtökön tárgyalja és véglegesíti az anyagot, majd pénteken küldik el Brüsszelbe.

Van azonban két lényeges eltérés a korábbiaktól: a tavaly téli program más makropályát vázolt, most az elszámolásban szerepelnek korábban másképp könyvelt tételek is (Gripen-beszerzések, autópályépítések - 0,6, 0,9, 0,8 százalék plusz teher a költségvetésben idén, jövőre, 2008-ban -, nyugdíjreform). A pénzügyminiszter szerint most mélyebb, komplexebb, részletesebb program került az asztalra. Komoly strukturális reformok lesznek hat területen: a nyugdíjak, az egészségügy, az önkormányzati rendszer, a központi államigazgatás, az oktatás és az ártámogatások terén, hogy ne ismétlődjön a hiánytermelés. Így 2009-re teljesíthetők a maastrichti feltételeket; az ERM II-be 2008-2009-re léphetünk; eurónk pedig legkésőbb 2013-ra lesz.

Veres János elmondta, az egyensúly a legfontosabb; nem a csatlakozás időpontja a fő vitakérdés, hanem a módja. Az adósságállomány kapcsán elmondta, arányának nem kell a GDP 60 százaléka alá csökkenie a maastrichti kritérium teljesítéséhez, ha ugyanis csökkenő tendenciát mutat, akkor azt teljesítettnek veszik. Magyarországon szükség van az államháztartási hiány csökkentésére, ebben konszenzus van.

Varga Mihály a felelősség és a hitelesség kérdését vetette fel. A program elsősorban a kormány felelőssége, nem teríthető szét a felelősség szervezetek között, amelyekkel egyeztettek - mondta Varga. A bizottsági elnök szerint ők 2002-ben jó állapotban adták át a gazdaságot, ezért az elmúlt négy év rossz gazdaságpolitikája vezetett ehhez a programhoz. Emlékeztetett, nemrég az Új egyensúly program még 2007 végére ígért 3 százalék körüli inflációt, ezt most 2009-re ígéri a konvergenciaprogram. Varga Mihály a korábbi euró-célszámokat és a konkrét intézkedéseket is számon kérte. Varga szerint ennek a programnak ugyanúgy a hiteltelenség a fő hibája, mint az elmúlt évek tervezeteinek.

Veres János válaszában elmondta, a jelen bizottsági egyeztetés is érdemi befolyással bírhat a programra. "Ne becsüljük le az egyeztetések, a partnerek véleményét, hatását." A jegybank véleménye is érdemben befolyásolta az anyagot. Veres János ennek kapcsán megjegyezte, Járai Zsigmondnak tegnap, a kamatdöntés után ismertetett véleménye nem egyezik meg a jegybank hivatalos álláspontjával, azt Járai magánemberként nyilatkozta.

A pénzügyminiszter reagálásában elmondta, 2000-2002 között kezdődött az "elnyílás" a reálbér és termelékenység, a jólét és teljesítmény között, vagyis legalább hat éve megindultak ezek a folyamatok. A vitaanyagban a konrét intézkedések is szerepelnek: Veres szerint ez egy vaskos, részletes, részletező anyag. A nyugdíjak megadóztatását nem tervezik, nem is tervezték - mondta el a pénzügyminiszter.