Nem csak a high-tech, vagy az európai cipőpiacon válik egyre fenyegetőbbé Kína. Az afrikai kézművesek arra panaszkodnak, hogy az olcsó kínai áruk miatt már nem tudják eladni hagyományos portékájukat. A rendkívül népszerű afrikai nyomtatott szövetek kínai másolatait csempészik be és árusítják Ghánában. A mintás szöveteket helyben előállító cég, az ATL eladásai a felére estek.

Az afrikai minták nagyon népszerűek a ghánaiak körében, minden alkalomra - templomba, temetésre, esküvőre - hordják a világos színekben pompázó ruhadarabokat. Semmi sem fejezi ki annyira az előkelő származást, mint a jó minőségű afrikai ruhaanyag. Bizonyos kultúrákban a tradicionális afrikai viaszmintás szövetek a menyasszonyért fizetett összeg részét képezik, írja a BBCnews.

A ghánai nők divatigényeit kiszolgálni jó üzlet: évente körülbelül 250 millió dollárnyi szövetet adnak el Ghánában. Azonban jelenleg a kereslet csupán negyedét fedik le a helyileg előállított szövetek, ezt az ATL a Kínából csempészett másolatoknak tulajdonítja. A cég eladásai 50 és 75 százalék között estek vissza, mivel a vevők inkább a feleannyiba kerülő kínai utánzatokat választják.

A ghánai textilipar évek óta hanyatlik, mivel nem mindenki engedheti meg magának a drága afrikai mintás anyagokat, így inkább a kevesebbe kerülő, használt nyugati ruhákat veszik. Az olcsóbb munkaerő és a magas termelékenység nehézzé teszik a versengést a kínai cégekkel.

Mivel a kínai gyártókat nehéz lenyomozni, az ATL a helyi kereskedőkkel küzd inkább. Néhányan együttműködnek, mások azonban nem szívesen adják fel a hamis termékek utáni profitot. Bár szinte lehetetlen megfejteni az áru származási helyét, a Ghánában gyártott anyagok eladása egy "megleckéztetés" után megnőtt. Amit tenni lehet, az az itt árusító emberek támadása. Ez az egyetlen mód a védekezésre - mondta az ATL egyik munkatársa.