Recesszió előtt az amerikai gazadaság

2006.09.01. 18:06

Recessziós veszélyt jelez az amerikai szuverén adósság invertálódott hozamgörbéje, áll a Moody's Investors Service pénteki londoni elemzésében. Más londoni elemzők megosztottak az amerikai recesszió esélyeit illetően.

A nemzetközi hitelminősítő napi globális hitelfolyamat-elemzéseinek pénteki kiadása szerint a háromhónapos futamú amerikai kincstárjegy legutóbb mért kötvénypiaci hozama 5,03 százalék volt, miközben az irányadó tízéves adósságé 4,73 százalékra süllyedt. Az ilyen módon invertálódott kincstárjegy-hozamgörbe - vagyis az, hogy a rövid lejáratok nagyobb hozamot kínálnak, mint a hosszú adósság - 6-12 hónapon belüli recesszió valószínűségére utal, áll a Moody's elemzésében.

A cég megjegyzi ugyanakkor, hogy ellentétben a 2000-ben, 1989-ben és 1981-ben tapasztalt inverziókkal, a jelenlegi görbeátfordulás olyan időszakban következett be, amikor javul a vállalati szektor adósprofilja, és viszonylag szűk sávban mozognak a kockázati felárak a cégadósi piacon.

A Moody's szerint a tízéves kincstárjegy 4,73 százalékos hozama - amely több mint fél százalékponttal alacsonyabb a Federal Reserve jelenlegi, 5,25 százalékos irányadó napikamat-céljánál - gyakorlatilag kizárja, hogy a Fed 5,5 százalékra növelje tovább alapkamatát. Sőt, ha a hozam tartósan 4,75 százalék alatt marad, az már a kamatcsökkentési várakozásokat fogja erősíteni.

A hitelminősítő már a hét közepén kiadott hasonló hitelfolyamat-emelésében is azt írta: az irányadó amerikai kincstárjegy hozamának további süllyedése esetén "komolyan kell venni" azt a kilátást, hogy az amerikai alapkamat 2007 márciusáig 5,00 százalékra csökken.

Az amerikai és az euróövezeti jegybanki kamatok alakulása közvetlenül hat a feltörekvő térség külső finanszírozására, a hozamelőnyre játszó portfolió-befektetők ugyanis folyamatosan figyelik, hogy a feltörekvő piacok mekkora kockázati felárat kínálnak a fő globális piacok felett.

Az MNB a héten fél százalékponttal 7,25 százalékra emelte alapkamatát, és az MTI-nek nyilatkozó londoni elemzők között volt olyan, aki jövő tavaszra 8,5-9,0 százalék közötti magyarországi alapkamatot sem zárt ki.

A Moody's pénteki elemzésében valószínűsített, közelgő amerikai recesszióról eltérő vélemények vannak forgalomban a londoni elemzői közösségben.

A londoni Economist Intelligence Unit - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző csoportja - múlt havi világgazdasági jelentésében az eddigi 4,8 százalékról 4,7 százalékra csökkentette a 2007-re adott globális növekedési jóslatát, ezen belül azonban az Egyesült Államokban már csak 2,2 százalékos növekedésre számít 2007-ben a korábban előrejelzett 2,4 százalék helyett.

Az EIU azt sem zárta ki - jóllehet hangsúlyozta, hogy nem ez az alapeseti forgatókönyve -, hogy jövőre egy vagy akár két negyedévben csökkenhet is az amerikai gazdaság teljesítménye. Ha ez két egymást követő negyedévben történne, azzal az amerikai gazdaság technikai értelemben recesszióba kerülne.

Az EIU szerint ugyan nem lehet kizárni, hogy a Fed az idén még egyszer kamatot emel, de "egyre valószínűbb, hogy a szigorítási ciklusnak vége".

A Goldman Sachs befektetési csoport pénteken Londonban kiadott piaci elemzése szerint ugyanakkor a cég az amerikai növekedés meredek, már az idei negyedik negyedévben elkezdődő lassulására számít, és 2007-ben az idei 3,5 százalék helyett már csak 2,5 százalékos növekedést vár, de egyértelmű recesszióval nem számol az amerikai gazdaságban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK